NAMIG: Za veganske miške izpustite jajci, zmanjšajte količino moke in uporabite rastlinski napitek.
Toplo dobrodrožli v Sparovi spletni seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer.
Včasih se lahko malce pocrkljamo, a ne? Tako bomo danes zdrožili drožaste miške, ki bi jih drugače pripravili z običajnim pekovskim kvasom ali pecilnim praškim. Mi pa bomo seveda uporabili droži. Pa kar začnimo.
Potrebovali bomo:
- 60 g aktivnih in puhastih
- droži
- 1 jajce
- 130 g mleka/rastlinskega napitka
- 200 g pšenične bele moke
- 30 g sladkorja
- pol naribane lupinice ekološke limone
- 1 veliko jabolko ali 2 srednje veliki
- 1 velika žlica ruma (po želji)
- 1/4 žličke mlete vanilje/1 vaniljev sladkor
- 2 ščepca soli
Za cvrtje:
- višja kozica
- olje
Čas priprave: 5 min
Čas čakanja/fermentacije: vsaj 8 ur ali 4 ure na toplem in 12 ur na hladnem ali več
V višji posodi z metlico zmešamo vse sestavine, torej droži, mleko, jajca, sladkor, moko, mleto vanilijo ali vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico, ožeta jabolka in sol. Pustimo pokrito zunaj na toplem vsaj kakšnih 8 ur ali pa 3 ure na toplem in nato še vsaj 12 ur v hladilniku.
V kozici počasi segrejemo olje, temperatura naj bo med 160 in 170 stopinjami, in z žličko gosto zmes polagamo v olje ter miške zlatorumeno ocvremo. Nato jih položimo na rešetko s papirnato brisačko. Ta bo vpila odvečno maščobo, miške pa bodo ostale lepo hrustljave.
Te dišeče in še tople drožaste miške me kar kličejo, da jih poskusim!
Lep drožasti pozdrav in naj droži,
vaša Anita
Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija.
*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija