Najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, da se sredica utrdi, lepše se bo rezal in razvil bo poln okus – a se splača. Če ti seveda uspe.
DROŽNI NASTAVEK:
- 10 g aktivnih matičnih droži (3 %)
- 35 g ržene moke (10 %)
- 35 g vode (10 %)
Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se prostornina podvoji (približno 4-8 ur).
ALI
Vzamemo kar 80 g svojih matičnih droži ali več, ki naj bodo prav tako puhaste in mehurčkaste.
SESTAVINE ZA glavno testo za 22–centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm:
- 350 g ržene moke (100 %)
- 330-350 g vode (95-100 %)
- 7 g soli (2 %)
POSTOPEK:
Vse sestavine: moko, vodo, sol in droži zmešamo v homogeno zmes. Zelo dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo in ni grudic ter suhih delov. Namastimo ali naoljimo pekač in zmes z lopatko predenemo v pekač. Izdatno posujemo z rženo moko. Pustimo vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Približno 4-8 ur. Na začetku bo malce trajalo, da začne testo vzhajati, ko pa se enkrat zažene, bo dokaj hitro vzhajalo.
Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj, skupaj s pečico grejemo tudi na dnu pekač. Ko damo rženka v pečico, spodaj vlijemo 2 dcl vode v pekač ,da ustvarimo paro in bo hrustljava skorjica. Nato znižamo temperaturo na 240 stopinj in pečemo 15 minut na tej temperaturi.
Po 15 minutah odstranimo pekač z vodo, da bomo lahko dobili lepo ter hrustljavo skorjico. Nato pa znižamo temperaturo na 200 stopinj Celzija in tako pečemo še približno 45 minut za cca. 770-gramski kruh.
SHRANJEVANJE:
Kruh pustimo vsaj 12 ur na miru 🙂 če ti uspe.
Uživaj in ne pozabi, droženje je lahko tako enostavno in preprosto.
Naj droži brez skrbi,
Anita
p.s. Ko spečeš rženka, me označi na Instagram @drozomanija ali na Facebooku Anita Šumer – drozomanija. Da lahko podelim tvoje drožaste stvaritve.