Navdihujoče drožzgodbe: Suzana Kranjec, Fermentiraj.si, Slovenija
Tokratna gosta drožintervjuja je avtorica dveh knjig o prehranjevanju brez glutena, fermentiranju sadja in zelenjave, Suzana Kranjec.
Kako se je tvoja pot s fermentacijo in peko začela? Zaupaj nam delček svoje zgodbe.
Kje si pridobivala informacije o mokah, fermentaciji?
Kaj je bil tvoj navdih za pisanje knjige? Ravno pomanjkanje informacij?
O čem govori tvoja prva knjiga?
O čem govori tvoja druga knjiga?
Kakšno je tvoje mnenje o uporabi brezglutenskih izdelkov za ljudi, ki sicer tolerirajo gluten?
Špelo zanima:
Kako je z vzgojo brezglutenskih droži? Katere moke so najbolj primerne? Na koliko časa hraniš droži? Kakšna je njihova obstojnost v hladilniku? Imela se namreč situacijo, ko so ajdove droži dobile res neznosen vonj. Se tudi tu da rešiti s sos-korakom?
Maja je posredovala vprašanje:
Pozdravljena Anita,
moja želja je, da se naučim peke “belega” drožastega kruha brez glutena, brez dodane ajdove ali moke raznih trgovinskih mešanic..
Takega dobrega, enostavnega, ki vedno uspe..:)) Najraje bi spekla kruh iz ovsene in prosene moke, mogoče z dodatkom indijskega trpotca.
V glavnem moke, ki so sladkastega okusa mi v kruhu niso slastne..
Sem že probala pečt iz riževe, mandljeve, čičerikine itd itd in enostavno mi ne uspe, ali pa nimam pravega recepta…:)
Se veselim, da se kaj novega naučim !
Ali so brezglutenske moke primeren nadomestek za vse jedi? Kaj pa npr. vlečeno testo?
So še kakšni drugi dodatki, poleg indijskega trpotca, za dodajanje v testo? Kako se obnašajo lanena semena? Chia semena? Agar agar?
Kako dolga fermentacija je potrebna pri brezglutenskih mokah, glede na to, da ne potrebujemo razvijati glutena.
Katere stvari še fermentiraš?
Ali ostali člani družine tudi uživajo enako hrano ali kombinirate, kuhate dvojno?