Toplo dobrodrožli, dragi drožomani in drožomanke!
Pust je pred vrati in da ne bomo vedno drožili samo krofov, bomo tokrat pripravili puhasto mehke drožaste flancate.
Recept je seveda iz moje nove knjige Slana in sladka drožomanija.
In predlagam, da kar začnemo.
POTREBUJEMO:
245 g sladkega drožnega nastavka
Zmešamo 10 g aktivnih droži s 50 g bele pšenične moke T 500, 20 g vode in 12 g rjavega sladkorja.
NASVET: Prvi korak traja nekoliko dlje. Lahko tudi do 12-14 ur.
Ko se podvoji, ga znova nahranimo z 90 g bele pšenične moke T 500, 40 g vode in 23 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.
GLAVNO TESTO:
(za približno 12 flancatov)
400 g pšenične univerzalne moke Natur Pur
120 g mleka
2 jajci
40 g sladkorja
30 g rum
8 g soli
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1 žlička naribane limonine lupinice
30 g masla
CVRENJE:
približno 2 l ali več olja za cvrenje
ZA POSIP:
sladkor v prahu
Potrebovali bomo sladki drožni nastavek in seveda ostale slastne sestavine iz linije Natur Pur.
Mleko in rum damo skupaj v vrč.
Sladki drožni nastavek natrgamo in namočimo v mleku in rumu.
Dodamo še vse ostale sestavine: sladkor, sol,
in še jajci, vanilijev ekstrakt ali pasto ter limonino lupinico ter vse res dobro premešamo. Ful diši 🙂
Lepo počasi prilivamo k moki in nenehno mešamo.
Ugnetemo mehko testo, da ni suhih delov in grudic. Pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut.
NASVET: Uporabite kuhinjskega robota. Bo lažje in hitreje.
Po počitku vmasiramo maslo v 2. korakih, maslo naj bo prijetne sobne temperature. Če se nam upira, ga lahko vmes pokrijemo. In po počitku ponovimo vajo.
NAMIG: Če se nam upira, pokrijemo in ponovimo čez 10 minut.
Po koncu gnetenja in zadnjem dodatka masla bo testo tako voljno, prijetno in mehko, damo ga nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi med 3-4 ure.
Po tem počitku lahko testo prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo, lahko pa ga kar razvaljamo in naredimo flancate. Pred valjenjem si pripravimo prt in ga nežno posujemo z moko. Prav tako si nežno pomokamo tudi delovno površino, kjer bomo valjati testo. Testo razvaljamo na približno 1,5 cm debeline, narežemo na pravokotnike, ki jih vsaj enkrat zarežemo ali še bolje dvakrat.
NASVET: Še lepšo obliko dobimo, če dvakrat prerežemo.
Flancate najprej pokrijemo s krpo, nato pa še s folijo in jih pustimo toliko časa vzhajati, da postanejo puhasti in mehki kot oblaček.
Olje počasi segrevamo in sega naj približno 4 cm visoko.
NASVET: Olje segrevamo počasi na približno 165 do 170 stopinj.
S flancatov odstranimo odvečno moko in jih polagamo v vroče olje
s spodnjo stranjo navzgor.
Posodo pokrijemo s pokrovko in flancate cvremo
od 3 do 4 minute na eni strani.
Nato posodo odkrijemo, flancate obrnemo in
cvremo enako dolgo še na drugi strani.
Pečene polagamo na papirnato brisačo.
NASVET: Ta bo vpila odvečno maščobo.
Ko so se mlačni, jih lahko posujete z mletim sladkorjem ali pa v njih uživate kar tako brez vsega.
URNIK PEKE:
Če želimo drožflancate za nedeljski zajtrk
V petek zvečer ob 19.00 naredimo 1. korak sladkega drožnega nastavka.
V soboto zjutraj ob 8.00 naredimo 2. korak sladkega drožnega nastavka.
Ko se sladki drožni nastavek potroji, okrog 16.00, zamesimo testo za flancate.
Na sobni temperaturi naj testo vzhaja do 20.00, nato pa razvaljamo testo in oblikujemo flancate.
Čez noč jih pustimo na sobni temperaturi, pokrite s servieto in folijo.
V nedeljo zjutraj jih ocvremo in pohrustamo.
Pa slasten drožotek, podelite fotografije kroglic v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂
Naj droži,
vaša Anita