14.33 Slani drožasti zajčki

SLANI ZAJČKI

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. 

Danes se bomo malce igrali in velikonočno ustvarjali slane zajčke. Teknejo pa ne le za veliko noč, temveč tudi skozi vse leto. Če jim boste pa dodali malce več sladkorja, pa bodo postali pravi posladek. 

Pa kar zadrožimo!

Potrebovali bomo:

SLADKI DROŽNI NASTAVEK

110 g sladkega drožnega nastavka

Zmešamo 5 g aktivnih droži s 20 g bele pšenične moke T 500, 10 g vode in 5 g rjavega sladkorja.  Ko se podvoji, ga  znova nahranimo s 40 g bele pšenične moke T 500, 20 g vode in 10 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.


VEČ O SLADKEM DROŽNEM NASTAVKU SI POGLEJTE V ENI OD PREJŠNJIH EPIZOD ABC PEKE Z DROŽMI.

GLAVNO TESTO: 

(za približno 8 zajčkov po 70 g)

300 g pšenične univerzalne moke Natur Pur

150 g mleka ali rastlinskega napitka

1 jajce (pri veganski različici izpustimo in damo 20 g več napitka)

6 g soli

50 g masla ali olja

ščep kurkume za rumeno barvo

Za sladko različico: dodatno 40 g sladkorja

ZA OČI pri slanih zajčkih: cel črni poper

ZA OČI pri sladkih zajčkih: rozine

Sladki drožni nastavek natrgamo na drobne koščke in namočimo v mleku.

Dodamo še vse ostale sestavine: sol, kurkumo, jajce ter vse res dobro premešamo. 

Lepo počasi prilivamo k moki in nenehno mešamo.

Ugnetemo mehko testo, da ni suhih delov in grudic. Nato pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut. 

NASVET: Uporabite kuhinjskega robota. Bo lažje in hitreje.

Po počitku v testo vmasiramo maslo sobne temperature v 2. korakih. Če se nam slučajno vmes upira, ga pokrijemo in po počitku ponovimo vajo.

NAMIG: Pokrijemo in ponovimo čez 10 minut.

Po koncu gnetenja bo testo tako voljno, prijetno in mehko, damo ga nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi nekje med 3-6 ur, da nekoliko naraste.

Če pa želimo, lahko v 80 g testa 1 žličko kakava in dobro pregnetemo.

NAMIG: Temno testo bomo kasneje uporabili za pentlje in repke.

Po tem počitku lahko testo prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost ali pa ga kar takoj oblikujemo v zajčke.

Testo razdelimo na koščke, za trup vzamemo malce manj kot 50 g.

Za glavo 10 g in za repek 5 g. Seveda to vse vmes dobro pokrijemo, da se nam ne izsuši.

Oblikujemo pramene iz teh večjih kosov in jih razvaljamo.

Zvijemo jih v obliko zajčka ter položimo na pladenj s papirjem za peko.

Nato oblikujemo še glavo. Naredimo kroglico in jo malce sploščimo ter prestavimo k zajčku.

Oblikujemo še repek, prav tako v kroglico, in ga pritisnemo zraven k trupu.

Kakavovo testo razvaljamo čisto na tanko in iz njega naredimo pentljo, s katero bomo nato okrasili tega svojega zajčka.

Zajčku zdaj samo še zarežemo ušesa, malce razpremo in raztegnemo ter pokrijemo in pustimo, da se podvojijo na sobni temperaturi.

Pred peko jim vtisnemo oči, in sicer poper. Lahko prej tudi malce zarežemo z nožem.

Pečemo jih v prej dobro ogreti pečici.

NASVET: Približno 20 minut na 180 stopinjah.

Še mlačne pohrustamo ali pa jih premažemo z maslom in uživamo ob skodelici toplega mleka.

URNIK PEKE:

Če želimo zajčke za nedeljski pozni zajtrk

KRAJŠA FERMENTACIJA

V petek zjutraj nahranimo droži, da bodo do 18.00 puhaste in mehurčkaste, naredimo 1. korak sladkega drožnega nastavka.

V soboto zjutraj naredimo 2. korak sladkega drožnega nastavka, ob 13.00 pa zamesimo testo. Do večera pustimo na sobni temperaturi in oblikujemo zajčke. Do jutra pustimo zajčke na sobni temperaturi (po 3-4 urah jih lahko prestavimo tudi na hladno), nato pa jih spečemo zjutraj, ko bodo primerno vzhajani.

Če želimo zajčke za nedeljski popoldanski prigrizek

DALJŠA FERMENTACIJA

V petek zjutraj nahranimo droži, da bodo do 18.00 puhaste in mehurčkaste, naredimo 1. korak sladkega drožnega nastavka.

V soboto zjutraj naredimo 2. korak sladkega drožnega nastavka, ob 13.00 pa zamesimo testo. Do večera pustimo na sobni temperaturi, nato pa testo prestavimo v hladilnik. Zjutraj postavimo testo za 1 uro na sobno temperaturo, nato oblikujemo zajčke. Do poldneva pustimo zajčke na sobni temperaturi, nato pa jih spečemo.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije zajčkov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

vaša Anita Šumer

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)