Danes bomo zdrožili zvezdo praznične mize.
To bo naš zvezdni venček z mehkim sirom camembert.
Dam roko v droži, da bo zažarel na vaši praznični mizi in povabil k druženju vaše najbližnje. Idealen je za deljenje, saj s svojo obliko vabi k trganju in pomakanju mini bombetk v topljivo sredico sira.
Najbolje, da kar zadrožimo.
RECEPT
300 g pšenične bele moke
1 jajce
130 g mleka
6 g soli
10 g sladkorja
100 g potrojenega sladkega drožnega nastavka ali navadnih puhastih in mehurčkastih droži
50 g masla sobne temperature
Premaz za pogumne: stopljeno maslo s peteršiljem in česnom
V mleko nacufamo sladki nastavek. Dodamo jajce, sol in sladkor in dobro premešamo.
Počasi prilivamo k moki in vmes mešamo.
Ugnetemo voljno testo, brez grudic in suhih delov, ga pokrijemo in pustimo približno 10 minut.
Nato nežno vmasiramo maslo. Nato ga pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da naraste za približno 30-40 odstotkov.
Potem ga lahko prestavimo na hladno do naslednjega dne za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost.
Če bomo to storili, ga pred oblikovanjem potem pustimo zunaj vsaj še kakšno uro, da se zmehča.
Testo razdelimo na več manjših delov, težkih približno 25 g.
Iz vsakega oblikujemo kroglice. Jaz sem jih iz celotnega testa dobila 28.
Na večji plitev pekač položimo papir za peko.
Camembert odvijemo. Če ni v leseni posodici, lahko damo na sredo zmočen papir za peko.
Okoli njega razporedimo kroglice v obliki zvezde ali venčka.
Premažemo s stepenim jajcem.
Pokrijemo s folijo ali pekač vstavimo v večjo vrečko.
Pustimo na sobni temperaturi, da se venček približno podvoji.
Pečico predhodno dobro segrejemo na 190 stopinj.
Pred peko venček še enkrat premažemo s stepenim jajcem.
Siru lahko tudi po vrhu odstranimo skorjico.
Pečemo približno 20-25 minut.
Po peki lahko venček še premažemo s stopljenim maslom, ki smo mu po želji dodali še sesekljan česen in peteršilj.
In slavnostna pojedina se lahko prične 🙂
Želim ti čudovite družastične praznike in naj druži.
Anita
URNIK PEKE:
Če želimo slani venček za nedeljski zajtrk:
V petek zvečer ob 19.00 naredimo 1. korak sladkega drožnega nastavka.
V soboto zjutraj ob 8.00 naredimo 2. korak sladkega drožnega nastavka.
Ko se sladki drožni nastavek potroji, okrog 16.00, zamesimo testo za venček.
Na sobni temperaturi naj testo vzhaja do 21.00, nato pa oblikujemo kroglice ali pa ga v primeru daljše fermentacije prestavimo v hladilnik.
Čez noč kroglice pustimo na sobni temperaturi (bolje če je nižja temperatura med 18-21 stopinj), pokrite s servieto in folijo, kroglice naj se podvojijo.
V nedeljo zgodaj zjutraj podvojene kroglice spečemo.
ZA VEČERJO:
Isto kot zgoraj, le da damo testo v hladilnik prejšnji dan.
Naslednji dan okoli poldneva vzamemo testo iz hladilnika, oblikujemo kroglice in pustimo na sobni temperaturi vzhajati, da se podvojijo.
Spečemo in postrežemo.
*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.