2.5 SOS-droži

Dobre droži so res ključ vsega. Z njimi se vse začne in z njimi tudi konča. Zato morajo biti res v formi, torej puhaste in mehurčkaste in prijetno dišati po jogurtu ali kefirju ter se podvojiti od zadnjega hranjenja/dodajanja moke in vode. 

Če ne delajo več dobro ali se zakislijo, se vam ni treba bati, še vedno so žive in niso umrle. To težavo lahko hitro odpravimo.

SOS DROŽI:Vzamemo 5 g zakisanih droži, jih damo v svež kozarec, dodamo 20 g vode in 25 g bele pšenične moke. 

Pustimo na sobni temperaturi, da zmes ponovno oživi. Po potrebi ponovimo postopek, če prvič ne pridejo k sebi ali so še vedno kisle.

Če po peki kruha ugotovimo, da je ta zelo kisel, potem je več možnosti zato.

Ali že droži v osnovi niso bile dobre, so bile zakisane, ali ste jih prepozno uporabili, ko so že začele padati navzdol ali pa je bilo vzhajanje predolgo in so se pričele kopičiti kisline v testu. Torej naslednjič preverite, v kakšni formi so droži, ali prijetno dišijo po jogurtu ali kefirju. Če ne, naredite SOS. 5 g v nov kozarec, dodate 20 g vode in 25 g bele pšenične moke.

Lahko pa ste testo predolgo časa vzhajali.

Če boste pekli pozimi, ko je hladneje, lahko uporabite malce mlačno vodo in pa več droži, da bo testo bolje in hitreje vzhajalo. 

Poleti pa ravno obratno, manj droži in hladnejše sestavine. S temperaturo namreč uravnavamo hitrost vzhajanja.

Če droži dlje časa ne boste uporabljali, nič hudega. 

Dobro jih nahranite z več moke kot vode in zgnetite gosto testo. npr. 10 g droži in 30 g vode ter 50 g moke), dajte v kozarček, zaprite in pustite dobro uro zunaj in postavite v hladilnik na najbolj hladno mesto.

Tako pripravljene zdržijo zelo dolgo, tudi leto in več. Pred naslednjo uporabo preverite, v kakšnem stanju so. Po potrebi nekajkrat izvedite SOS. Droži so zelo trdožive, bolj kot si mislimo.

Lahko pa jih tudi posušimo in spravimo za naslednjič. Droži pred vrhom namažemo na peki papir in posušimo na sobni temperaturi. Nato jih razlomimo in zmeljemo ter spravimo v kozarec. Pred naslednjo uporabo vzamemo 10 g suhih droži, jim najprej dodamo 30 g vode, da se raztopijo. Nato pa 20 g bele pšenične moke. Dobro premešamo in pustimo na sobni temperaturi. Po potrebi ponovimo, le da damo naslednjič manj vode kot moke.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)