2.6 Prednosti izdelkov z drožmi za zdravje

  • lažja prebavljivost
  • zmanjšana količina glutena
  • telesu koristne spojine
  • daljša obstojnost
  • boljši okus
  • izboljšana mehkoba sredice
  • večji izkoristek mineralov in vitaminov
  • časovna neomejenost

Se morda sprašujete, zakaj bi sploh pekli z drožmi? Ste slišali, da je zamudno, da vam vzame veliko časa in podobne mite? Potem bom v tem videoposnetku za vedno opravila z njimi, vi pa tudi.

Pri peki z drožmi se zaradi dolge fermentacije določene snovi v moki razgradijo in postanejo lažje prebavljive za nas, med drugim tudi gluten.

Njegova količina se med fermentacijo zmanjša, a pozor, kljub daljši fermentaciji kruh, pripravljen iz glutenskih mok, še vedno vsebuje gluten.

Kruh je zaradi mlečne in ocetne kisline dlje časa obstojnejši, se ne drobi in ne plesni.

Prav tako je okusnejši in ima mehkejšo sredico.

Veliko žit, semen in oreščkov vsebuje fitinsko kislino, ki jih ščiti. S fermentacijo pa odklenemo minerale in vitamine, ki jih ta kislina veže nase, da jih telo lahko izkoristi.

Pri peki z drožmi imamo res veliko časa, da si jo lahko povsem umestimo v svoj vsakdan. Res je, da pri peki z drožmi traja dlje, da dobimo na mizo kruh. 

A pri tem je dejanskega dela toliko kot pri navadnem pekovskem kvasu, če ne še manj.

In ko testo vzhaja, vi počnete druge stvari. Npr. spite, greste v službo, v gore itd. Res vam ni treba stati zraven in gledati, kako testo vzhaja. Počnite kaj bolj koristnega : )

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)