Ajda in orehi so takšna preverjeno slastna kombinacija. A tudi brez orehov tale ajdovček nadvse paše.
Recept za ajdovčka z orehi/semeni (za pravokoten pekač v = 8 cm, š = 9 g, d = 13 cm)
7 g luščin indijskega trpotca (5 %)
260 g vode (173 % ali malce manj)
20 g puhastih bg-droži (13 % ali več, če so tvoje droži v dobri in puhasti formi)
4 g soli (2,6 % ali po okusu)
150 g fino mlete ajdove moke (100 %)
100 g praženih in nasekljanih orehov (66 %) ALI 100 g čez noč namočenih semen v vodi in bg-drožeh in nato odcejenih
1. DROŽOPOMBA: Lahko narediš ajdovčka tudi brez orehov ali semen, v tem primeru bo masa precej nižja v pekaču. In takrat tudi uporabi manj soli, samo 2 % oz. 3 g.
2. DROŽOPOMBA: V primeru celiakije uporabi deklarirano brezglutenske sestavine in pazi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z živili, sestavinami, ki vsebujejo gluten.
*Nobenega dela tega tečaja ni dovoljeno reproducirati, kopirati ali kako drugače razmnoževati ali dati na voljo v javnost ali posredovati komurkoli drugemu, ki ni kupil tečaja.
@Avtorica tečaja je Anita Šumer, drožomanija/sourdoughmania, 2022. Vse pravice pridržane.