9.13_Slivova drožpita z drobljencem

SLIVOVA DROŽPITA Z DROBLJENCEM

Ko zaveje prvi jesenski veter, dozorijo plodovi prvega sadnega drevesa, ki so ga ljudje gojili (Drevesa – miti, legende, zdravilnost, Marie Ane Kolman). Med branjem pomena sliv v naravi in z njimi povezanimi miti in legendami sem se zrla v koščico slive. Si predstavljaš, iz česa vse je sestavljena? Kako je narava skreirala ta sladki sadež v obliki solze, jajca … Da so v koščici baker, bron in železo? Si vedel/-a? 

S hvaležnostjo za čudovito naravo prihod jeseni rada počastim s slivovo drožpito z drobljencem. Recept z veseljem delim s svojo drožino. 

Pa zadrožimo! 

Krhko testo za pekač premera 26 cm

150 g hladnega nakockanega masla

250 g bele pšenične moke

50 g polnovredne pšenične moke

6 g soli

60 g puhastih in mehurčkastih droži

30 g hladne vode

PRIPRAVA TESTA:

Droži zmešaš z vodo. Priliješ k moki in ugneteš drobtinice. Nato dodaš se maslo in zdrobiš v majhne grudice.

Pokriješ in pustiš 12 ur na sobni temperaturi.

Drobljenec: 

Odvzameš 100 g testa in dodaš 50 g rjavega kristalnega sladkorja, pomaneš med rokami, da dobiš mini grudice.

Ostalo testo med papirjem za peko razvaljaš in prestaviš v pekač.

Nadev:

800 g izkoščičenih sliv

30 g masla

10 g ruma

1 zvrhana žlička cimeta

Pol žličke limon.lupinice

80 g rjavega sladkorja

120 g puhastih in mehurčkastih droži

PRIPRAVA NADEVA: 

Vse sestavine zmešaš in razporediš po testu. Nato posuješ čez še drobljenec.

PEKA: 

Pečeš 1 uro in 20 min v prej ogreti pečici na 180 stopinjah.

Po peki pustiš vsaj kakšno uro, če se lahko zadržiš. ? Fino se prileže kakšna kepica vaniljevega sladoleda.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije drožpite v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)