9.4. Drožtilje

Toplo dobrodrožli! Rada preskušam nove jedi in recepte, kdaj me zanese tudi v mehiško kuhinjo. Tako so nastale te drožaste tortilje ali drožtilje, ki jih rada napolnim z različnimi nadevi, od mesnih do zelenjavnih in kombinacije obojega. A ne glede na nadev se bodo te tortilje zagotovo večkrat znašle na vaši mizi.

DROŽNI NASTAVEK (25 %):

10 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (2,5 %)

30 g vode (10 %)

35 g bele pšenične moke T 500 (12,5 %)

V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji.

GLAVNO TESTO:

(za 10 srednje velikih tortilj po 50 g)

230 g bele pšenične moke T 500 

70 g polnozrnate pšenične moke 

170 g vode

10 g oljčnega ali sončničnega olja (po želji, sama ga v videoposnetku sicer nisem uporabila)

6 g soli 

Obe vrsti moke damo v posodo, drožni nastavek in sol raztopimo v vodi, postopoma prilivamo k moki in mešamo. Ugnetemo mehko testo brez grudic in vidnih ostankov moke. Pokrijemo in pustimo počivati vsaj 15 minut, nato prilijemo olje in še enkrat dobro pregnetemo.

Testo pustimo pri sobni temperaturi tako dolgo, da naraste za približno polovico (od 4 do 6 ur).

Nato ga lahko shranimo v hladilnik ali pa testo takoj razrežemo na10 delov, vsak naj tehta približno 50 g. Oblikujemo hlebčke, ki jih nepredušno pokrite pustimo počivati še 30 do 40 minut.

Nato jih na dobro pomokani delovni površini na tanko razvaljamo. Če se nam testo upira, ga pokrijemo in pustimo počivati. Sama jih najprej razvaljam do premera 12 cm, vsako tortiljo   dobro pomokam, da se ne sprimejo, in zložim v 2 kupčka. Nato kupček obrnem in začnem valjati tortiljo, ki je bila na dnu, do premera 20 cm.

PEKA:
Imamo 2 možnosti, lahko jih spečemo v pečici na narobe obrnjenem pekaču, na najvišji temperaturi, ki jo premore naša pečica, ali pa vsako tortiljo pečemo na srednje vroči ponvi brez maščobe približno 1 minuto na eni strani, nato jo obrnemo in pečemo še 30 sekund na drugi.

Po peki polagamo tortilje v posodo, obloženo s krpo, in jih na koncu zavijemo vanjo. Krpo lahko občasno malce popršimo z vodo. Posodo pokrijemo s pokrovom, da ostanejo tortilje mehke.

NASVET:

Tortilje lahko napečete vnaprej in zamrznete. To testo lahko uporabite tudi za pita kruhke. Razvaljajte ga na debelino 4 do 5 mm in specite v pečici pri najvišji temperaturi v vročem pekaču, tako da se sredina dvigne in napihne.

URNIK PEKE

Če želimo drožtilje za kosilo:

Prejšnji dan zjutraj pripravimo drožni nastavek, uporabimo hladno vodo. Nato popoldne zamesimo testo in pustimo, da vzhaja 4-6 ur. Nato damo testo v hladilnik. Naslednji dan 2 uri pred peko vzamemo testo iz hladilnika, pustimo pribl. 1 uro na sobni temperaturi, nato ga razdelimo na hlebčke in ponovno pustimo vzhajati 30-40 minut. Razvaljamo in oblikujemo tortilje ter jih spečemo.

Če želimo drožtilje za večerjo:

Prejšnji dan zjutraj pripravimo drožni nastavek, uporabimo hladno vodo. Nato popoldne zamesimo testo in pustimo, da vzhaja 4-6 ur. Nato damo testo v hladilnik. Naslednji dan 2 uri pred peko vzamemo testo iz hladilnika, pustimo pribl. 1 uro na sobni temperaturi, nato ga razdelimo na hlebčke in ponovno pustimo vzhajati 30-40 minut. Razvaljamo in oblikujemo tortilje ter jih spečemo.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije drožtilj v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)