DROŽBONUS: Pekovski odstotki

V receptih za peko z drožmi so sestavine običajno zapisane v odstotkih in ne merskih enotah. To pomeni, da se vse količine izračunajo glede na skupno količino moke v testu. Količino preostalih sestavimo določiva tako, da deliva težo posameznih sestavin s skupno težo moke.

Računanje količine preostalih sestavin v receptu si bova olajšala, če uporabiva 1000 gramov moke ali 500 gramov. Zato je tehtnica najina prijateljica pri peki z drožmi.

Primer recepta:

  • 1000 g moke ( npr. 500 g prosene, 500 g riževe)
  • 1500 g vode
  • 20 g soli
  • 200 g droži
  • 50 g indijskega trpotca

1000 g moke je 100 %.

1500 g vode je 1500 : 1000 = 1,5 oziroma 150 %.

To pomeni, da je hidracija testa ali količina tekočine v testu 150-odstotna.

25 g soli je 25 : 1000 = 0,025 oziroma 2,5 %. V primeru brezglutenske peke dodajam malce več soli zaradi velike količine vode in trpotca.

Količina soli v testu je navadno med 1,5 % in 2 %.

200 g droži je 200 : 1000 = 0,2 % oziroma 20 %.

50 g indijskega trpotca je 50 : 1000 = 0,5 % oziroma 5 %.

Zapis recepta v odstotkih:

  • 100 % moke (50 % prosene, 50 % riževe)
  • 150 % vode
  • 2,5 % soli
  • 20 % droži
  • 5 % indijskega trpotca

Vodo lahko dodaš tudi kasneje.

*Nobenega dela tega tečaja ni dovoljeno reproducirati, kopirati ali kako drugače razmnoževati ali dati na voljo v javnost ali posredovati komurkoli drugemu, ki ni kupil tečaja.

@Avtorica tečaja je Anita Šumer, drožomanija/sourdoughmania, 2022. Vse pravice pridržane.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Podarjam ti ekskluzivno *brezplačno* knjižico s preprostimi navodili …

KAKO ENOSTAVNO PRIPRAVIŠ SVOJE PRVE DROŽI?

(Plus za gušt ti pošljem še dodaten recept za nekaj sladkega in fino sfermentiranega)

Pripravi svoje prve droži [popup]

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)