DROŽBONUS: PRIMERJAVA RAZLIČNIH VRST MOKE

Moke, ki po naravi vsebujejo gluten in ki jih pri pripravi brezglutenskih drobžbrot ne uporabljamo, še posebej, če imaš celiakijo ti ali kdo od tvojih bližnjih:

pšenična moka

pirina moka

kamutova moka, 

ječmenova moka 

moka iz enozrnice

moka iz dvozrnice

moka iz tritikale

ržena moka

Moke, ki po naravi ne vsebujejo glutena, lahko pa pride do navzkrižne kontaminacije, če niso deklarirano brezglutenske:

ajdova moka
Obstajata dva tipa ajdove moke. Ena je pripravljena iz toplotno obdelane ajde in je mleta z luščinami. Ta moka je temnejša. Sama sem poskusila mleti tudi ajdovo kašo, vendar kruh iz nje ni najbolje uspel.
Drug tip moke je hladno luščena ajda. Ta moka je svetla in se odlično obnese pri peki kruha, tudi pri 100-% ajdovem kruhu. To ajdovo moko lahko uporabljaš samostojno. Recept za ajdovčka z orehi najdeš TUKAJ.

prosena moka
Da kar lepo rahel kruh. Sama kupujem oluščeno proso v zrnu in ga sveže meljem doma na mlin na kamen. Več o mlinu najdeš TUKAJ.
Različne sorte prosa se različno obnašajo. Nekatere rade tudi pogrenijo, fermentacija z drožmi sicer to grenkobo tudi omili. Lahko jo uporabljaš samostojno.

koruzna moka
Je nekoliko težja moka in kruh ima posledično bolj zaprto sredico. Lahko jo uporabljaš samostojno ali kot dodatek k drugim vrstam lažjih mok. Koruznik te čaka TUKAJ.

riževa moka
Iz oluščenega riža lahko dobiš precej odprto sredico in mehak kruh, prav tako iz črnega riža. Lahko uporabljaš samostojno ali kot dodatek k težjim vrstam moke.

tefova moka
Tef je etiopsko žito, vrsta prosa. V Etiopiji iz njega delajo tradicionalne fermentirane palačinke, imenovane injera. Lahko ga uporabljaš samostojno.

ovsena moka
Ni priporočljiva v prehrani bolnikov s celiakijo, saj oves vsebuje beljakovino avenin, ki lahko sproži podoben odziv kot gluten. Prav tako lahko pri pridelavi ovsa zaradi kolobarjenja in pri predelavi pride do navzkrižne kontaminacije.

amarantova moka
Uporabljaj jo v kombinaciji z drugimi vrstami samostojnih mok. Samostojno ima precej nenavaden, močan okus, sem jo preizkusila v drožalinkah. Z marmelado so bile dokaj dobre, samostojno ne preveč.

kvinojina moka
Uporabljaj jo v kombinaciji z drugimi vrstami samostojnih mok. Lahko tudi povsem samostojno. Vsebuje veliko beljakovin.

sirkova moka
Sirek je po zrnih podoben prosu.  Verjetno ti je bolj poznan v besedni zvezi sirkova metla. Na voljo imaš neoluščen sirek in oluščen sirek, ki da bolj mehak kruh.

čičerikina moka
Uporabljaj jo v kombinaciji z drugimi vrstami samostojnih mok za kruh. Sama moka ima zelo izrazit okus. Običajno je bolj grobo mleta. Če imaš mlin, jo lahko še bolj fino zmelješ doma. Lahko pa spečeš drožalinke povsem iz čičerikine moke. 

lečina moka
Ima močan okus po leči. Lahko uporabljaš samostojno ali kot dodatek k drugim vrstam moke. 

fižolova moka
Uporabljaj jo v kombinaciji z drugimi vrstami samostojnih mok za kruh. Sama sem doma že mlela fižol mungo in ga uporabila skupaj s proseno moko.

1. DROŽOPOMBA: Ne glede na to katero vrsto moke uporabljaš, poskrbi, da bo čim bolj fino mleta. tako ti bodo pekovski izdelki najbolje uspeli.

2. DROŽOPOMBA: V primeru celiakije uporabi deklarirano brezglutenske sestavine in pazi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z živili, sestavinami, ki vsebujejo gluten.

*Nobenega dela tega tečaja ni dovoljeno reproducirati, kopirati ali kako drugače razmnoževati ali dati na voljo v javnost ali posredovati komurkoli drugemu, ki ni kupil tečaja.

@Avtorica tečaja je Anita Šumer, drožomanija/sourdoughmania, 2023. Vse pravice pridržane.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)