SESTAVINE
Za fino drožastično testo potrebujete:
300 g pšenične bele moke (do 150 g lahko nadomestite tudi s pšenično polnovredno moko)
180 g ovsenega napitka
30 g puhastih in mehurčkastih droži
6 g soli
20 g sončničnega olja
Za slasten nadev:
200 g ali 1 kozarček namaza iz bukovega ostrigarja, pečene buče in sladkega krompirja (npr. Pate iz Graške Gore). Seveda so možne tudi druge poti, in sicer lahko pripravite domač ragu iz gob z veliko karamelizirane čebule in hokaido buče. Prav tako boste zadeli z rikoto iz tofuja. Slednjega zdrobite v blenderju, dodate nekaj čebule šalotke, pest kaper, sol, poper in nekaj kapljic limonovega soka.
Za okrasitev:
Solni cvet, sveže mleti poper. Kič boste hitro dosegli s prvim spomladanskim cvetjem.
TESTO:
Vse sestavine za testo, razen olja, zmešamo v homogeno zmes. Pokrijemo in pustimo približno 20 minut, nato nežno vmasiramo olje. Morda bo na prvi pogled izgledalo, da testo ne bo sprejelo toliko olja, ampak kar potrpežljivo.
S par urnimi ročnimi triki bomo ugnetli prijetno voljno in mehko testo.
Na sobni temperaturi ga pustimo pokritega počivati, da se lepo sprosti in nekoliko naraste. Za vsaj 30-40 odstotkov.
Nato ga lahko v primeru daljše fermentacije prestavimo na hladno čez noč. Tako bo postalo testo še laže prebavljivo in okusnejše. Ta podaljšan način je tudi meni najbolj pri srcu.
OBLIKOVANJE:
Lahko pa ga takoj razvaljamo, premažemo z namazom, narežemo na 8-10 rolic, širine pribl. 2 cm, prestavimo jih v dobro namaščen pekač in ponovno pokrijemo.
Pustimo jih vzhajati, da se podvojijo in so puhaste.
PEKA:
Spečemo jih v prej ogreti pečici brez ventilacije na 180 stopinjah pribl. 20-30 minut, da lepo porjavijo.
Pogumno z rokami rolice razdelite med svoje ovčice,
Anita in Martin
P.s. Če jih boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška Mountain Farm in Anita Šumer – drožomanija .
Obvezno jih podeli še s kom, bodo še bolje vzhajale 😉
P.s.s Za več podobnih kulinaričnih akrobacij sledi obema profiloma.