Poletna peka brez pečice? Droži pravijo: da, prosim!

Odkrij, zakaj je poletje popoln čas za fermentacijo, kako ti droži lahko pričarajo slastne dobrote brez uporabe pečice – in kje najdeš navdih za poletne dneve, ki vzhajajo z lahkoto.

Fermentacija poleti – čarobnost naravnega vzhajanja

Fermentacija je naravni čudež – tiha alkimija, ki iz preprostih sestavin ustvari nekaj živega, okusnega, hranljivega. V drožeh ni ničesar umetnega, le divje kvasovke, mlečnokislinske bakterije, moka in voda. A rezultat? Popolnoma osupljiv.

Poleti fermentacija dobesedno zaživi. Višje temperature pomenijo hitrejše delovanje mikroorganizmov, hitrejše vzhajanje, manj čakanja in več ustvarjalnosti. Droži v teh mesecih skoraj plešejo – kipijo, buhtijo in nas vabijo, da zjutraj preprosto zmešamo testo, popoldne pa že uživamo v domačih vafljih, omletah, ploščatih kruhkih ali langoših, brez da bi prižgali pečico. Čeprav te vseeno spodbujam h daljši fermentaciji in lažji prebavljivosti 😉 Tudi narava nam je v pomoč: sonce je naš prijatelj, toplota naš zaveznik.

Zakaj drožiti poleti?

  • Toplota omogoča hitrejšo fermentacijo.
    • Čas priprave je krajši – več časa ostane za uživanje.
    • Lahko pripravimo številne jedi na ponvi, v vafljarju ali celo ocvremo.
    • Droženje pomirja – in poleti imamo več časa za stik s sabo.

Moji trije zlati triki za umiritev živahnih droži

  • pri zamesu uporabi manj droži kot sicer,
  • hrani jih s hladnejšo vodo in z več moke, da so gostejše,
  • testo naj vzhaja na hladnejšem mestu, morda v kleti, in ne na sončni svetlobi ali na vročem.

 

Poletni recepti brez pečice

V moji poletni e-knjižici najdeš 10+ receptov, kot so: drožalinke, drožtilje, ploščati kruhki iz ponve, angleški mafini, vaflji, langoši in celo oblečene olive. Vsi so oblikovani tako, da podprejo tudi začetnika ali začetnico – s časovnimi urniki, fermentacijskimi triki in čutnimi nasveti za poletno igrivo ustvarjanje.

Moje droži potujejo z menoj – tudi na Bali

Poleti droži nikoli ne ostanejo doma. Kadar grem na morje, jih skrbno spakiram s sabo – skupaj s kombučino gobico in vsaj enim kozarčkom fermentirane zelenjave.

Letos aprila me je poklicala dolga, devetmesečna pot – izobraževanje za facilitatorko utelešene tantre, ki se je začela na Baliju, zdaj pa se nadaljuje po spletu. In čeprav tam pogosto ni klasičnih pečic, to ni ustavilo mojih drožastičnih podvigov. V ponvi sem pekla ploščate kruhke in mojo ljubačo – čutno, mehko pogačo, ki sem jo z ljubeznijo delila s sošolkami. To sem naredila v ponvi s pokrovom, na nizkem ognju, po kakšnih 5-8 minutah sem obrnila in spekla še na drugi strain. Mislim, da je prav zaradi teh fermentiranih dobrot moje telo ostalo uravnovešeno – brez znamenitega »Bali bellyja« oz. prebavnih težav in napihnjenosti.

Droži me tako ne le hranijo, temveč me spremljajo, kamor koli grem. Spominjajo me, da je povezanost s seboj – in z naravnimi ritmi – mogoča povsod.

Droži za na pot – tudi brez hladilnika!

Ko potujem, svoje aktivne droži preprosto zmešam z večjo količino moke – tako ustvarim suho, potovalno obliko, ki jo lahko enostavno ponovno aktiviram, kjerkoli sem.

Če pa si želiš zanesljivega fermentacijskega sopotnika, si lahko priskrbiš mojega Rudla – suhe droži, ki pridejo k sebi v 24 urah po aktivaciji (poleti pogosto še hitreje!).

Naroči si svojega Rudla tukaj: https://www.drozomanija.si/trgovina/pripomocki/suhi-rudl/

Želiš več receptov in čarobnih idej?

Za vse, ki si želite poletnega ustvarjanja brez pečice, sem pripravila zbirko receptov in nasvetov, ki bodo razveselili brbončice in dušo. Knjižico najdeš tukaj: https://www.drozomanija.si/trgovina/knjige/e-knjizica-poletna-drozasticna-peka-brez-pecice-recepti-in-nasveti/

Naj vzhaja s soncem in naj diši po poletju – brez vroče pečice.

Z drožastično ljubeznijo,
Anita

P.S.

Ker droži poleti kipijo hitreje, nam ostane več časa – za stik s sabo, za nežne jutranje rituale, za počasno žlico in zavestno prehranjevanje.

Morda te pokliče kundalini joga, prakse samonegovanja ali čutno raziskovanje skozi dotik.

Če si želiš izkušnjo tantrične energijske masaže, ki se odvije v varnem, ljubečem in globoko čutečem prostoru, mi z zaupanjem piši na:
anita@drozomanija.si

Za komentiranje se morate prijaviti.
Dodaj odgovor

Podarjam ti ekskluzivno *brezplačno* knjižico s preprostimi navodili …

KAKO ENOSTAVNO PRIPRAVIŠ SVOJE PRVE DROŽI?

(Plus za gušt ti pošljem še dodaten recept za nekaj sladkega in fino sfermentiranega)

Pripravi svoje prve droži [popup]

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)