Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Sama si jeseni ne predstavljam brez buč, v njihovih raznolikih barvah in oblikah. Zato bomo danes zdrožili en prav poseben kruh, ki bo po obliki podoben buči. In ta se skriva tudi v njegovi notranjosti.
Pa kar zadrožimo!
Za 1 večjo bučo bomo potrebovali:
Glavno testo:
90 g puhastih in mehurčkastih droži (pripravimo prej iz 10 g matičnih droži, 35 g vode in 45 g pšenične bele moke)
200 g pretlačene pečene buče hokaido (iz 400 g sveže buče)
450 g pšenične bele moke
50 g pšenične polnovredne moke
180 g vode ali več po potrebi
8 g soli
80 g praženih bučnih semen
Bučo narežemo na srednje debele kose. Spečemo jih v prej ogreti pečici na 230 stopinj pribl. 30-40 minut, da se zmehča.
NAMIG: Dlje časa kot jo pečemo, bolj se bo izsušila. Prilagodimo količino vode.
Po peki bučo nekoliko ohladimo.
Lahko jih odstranimo olup in jo spasiramo skozi cedilko, da bomo dobili svilnato gladko strukturo.
NAMIG: Bučna semena posušite in specite v pečici.
Ohlajen pire zmešamo z vodo in soljo ter drožmi. Prilijemo k moki.
Ugnetemo testo, da ni suhih delov in grudic.
NAMIG: Če je testo pregosto, dodamo še vode.
Pokrijemo in pustimo počivati kakšnih 10 minut.
Ponovno pregnetemo, nato pokrijemo in počakamo 10 minut.
Nato dodamo bučna semena in jih nežno ugnetemo v testo.
NAMIG: Če se testo upira, ga pustimo pokritega kakšnih 10-15 minut.
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati, da naraste za 50 odstotkov.
NAMIG: Testo potrebuje med 4-9 ur, da se podvoji.
Pa kar začnimo.
Površino nežno pomokamo in nanjo zvrnemo testo, nato oblikujemo hlebček.
Položimo ga v pomokano košarico na vzhajanje in ga pokrijemo, da se ne izsuši.
Po eni do dveh urah lahko košarico prestavimo v hladilnik in pečemo naslednji dan.
NAMIG: Pred peko preverite, ali je testo primerno vzhajano.
Zdaj pa pride do izraza naša ustvarjalna plat.
Pripravimo si vrvico za peko, odrežemo 6-8 koncev. Naj bodo dolgi kakšnih 60-70 cm.
Na sredini zvežemo vse konce v vozel. Dobro pomokamo ali naoljimo vrvice. Razporedimo jih po papirju za peko, da so konci enakomerno oddaljeni drug od drugega. Testo pomokamo po vrhu in ga zvrnemo iz košarice na sredino vozla. Ponovno pomokamo po vrhu hlebčka. Konce vrvice nežno povežemo skupaj.
NAMIG: Po vrhu lahko posujete tudi malce kurkume ali spiruline.
Pečemo v prej ogreti pečici na 240 stopinjah, prvih 15 minut s paro.
NAMIG: Para v pečici, hrustljava skorjica na mizi.
Po peki bučo ohladimo na rešetki, nato odstranimo vrvice.
Pa slasten drožotek in naj droži!
Video KRAJŠA IN DALJŠA FERMENTACIJA najdete pod 2.7, toplo priporočam ogled.
URNIK PRIPRAVE
Bučni kruh za zajtrk ali dopoldansko malico na jesenskem izletu:
Večer prej spečemo bučo, pripravimo pire in pustimo, da se čez noč ohladi.
Prav tako pozno zvečer pripravimo drožni nastavek, pustimo na pultu do jutra.
Zjutraj ugnetemo testo, pustimo pustimo počivati 10 minut in ponovno pregnetemo. Čez 10 minut dodamo bučna semena in pustimo počivati do popoldneva, da naraste.
Oblikujemo hlebček, ga pustimo zunaj kakšno uro ali dve, nato ga damo v hladilniku do naslednjega jutra.
Zjutraj ga predenemo na pekač, oblikujemo v vrvicami in spečemo.
Bučni kruh za večerni prigrizek:
Večer prej spečemo bučo, pripravimo pire in pustimo, da se čez noč ohladi.
Zgodaj zjutraj pripravimo drožni nastavek, pustimo na pultu do popoldneva..
Nato popoldne ugnetemo testo, pustimo pustimo počivati 10 minut in ponovno pregnetemo. Čez 10 minut dodamo bučna semena in pustimo počivati do večera, da naraste.
Oblikujemo hlebček in ga na pultu vzhajamo 1-2 uri, nato ga damo v hladilnik ter spečemo naslednji dan popoldne.
*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.