4.1 Rženko Copy

Najlažji kruh za začetek in uvod v peko z drožmi. Ni ga treba gnesti in dokaj hitro je pripravljen. Vendar obstaja majhna zanka: počakati je treba vsaj 12 ur, da se sredica utrdi, lepše se bo rezal in razvil bo poln okus – a se splača. Če vam seveda uspe.

ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA 100-% RŽENKA V PEKAČU

1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 4-8 ur).

2) Čez 4-8 ur zmešamo testo po receptu. Predevamo v namaščen model in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 4-6 ur). 

4) Pečemo zvečer po navodilih.

PO URAH*

8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.

13.00/14.00 zmešamo testo in ga damo v namaščen model. Pustimo na sobni, da se podvoji in razpoka.

18.00/19.00/20.00 pečemo.

*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda rženko takoj po zamesu, po vzhajanju v modelu in po peki.

Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.

Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.

RECEPT:

Drožni nastavek:

10 g aktivnih matičnih droži (3 %)
35 g ržene moke (10 %)
35 g vode (10 %)

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se prostornina podvoji (približno 4-8 ur).

ALI

Vzamemo kar 80 g svojih matičnih droži ali več, ki naj bodo prav tako puhaste in mehurčkaste.

Glavno testo za 22–centimetrski pekač širine 10,5 cm in globine 7 cm:

350 g ržene moke (100 %)
330 g vode (95 %)
7 g soli (2 %)

Vse sestavine: moko, vodo, sol in droži zmešamo v homogeno zmes. Zelo dobro premešamo, da se vse sestavine lepo povežejo in ni grudic ter suhih delov. Namastimo ali naoljimo pekač in zmes z lopatko predenemo v pekač. Izdatno posujemo z rženo moko. Pustimo vzhajati tako dolgo, da se količina testa podvoji in da je površina lepo razpokana. Približno 4-8 ur. Na začetku bo malce trajalo, da začne testo vzhajati, ko pa se enkrat zažene, bo dokaj hitro vzhajalo.

Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj, skupaj s pečico grejemo tudi na dnu pekač. Ko damo rženka v pečico, spodaj vlijemo 2 dcl vode v pekač ,da ustvarimo paro in bo hrustljava skorjica. Nato znižamo temperaturo na 240 stopinj in pečemo 15 minut na tej temperaturi. 

Po 15 minutah odstranimo pekač z vodo, da bomo lahko dobili lepo ter hrustljavo skorjico. Nato pa znižamo temperaturo na 200 stopinj Celzija in tako pečemo še približno 45 minut za cca. 770-gramski kruh.

NAMIG:

Če želimo dodati semena, jih dodamo skupaj z moko in ostalimi sestavinami. Kakšnih 8 ur prej jih lahko namočimo v vodi in 1 žlici droži, pokrijemo in fermentiramo do priprave testa.

NASVET:

Za rženka so droži lahko tudi malce kislejše, torej tudi če so nam že začele padati navzdol, jih lahko uporabimo za pripravo rženega kruha.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)