SLIVOVA DROŽPITA Z DROBLJENCEM
Ko zaveje prvi jesenski veter, dozorijo plodovi prvega sadnega drevesa, ki so ga ljudje gojili (Drevesa – miti, legende, zdravilnost, Marie Ane Kolman). Med branjem pomena sliv v naravi in z njimi povezanimi miti in legendami sem se zrla v koščico slive. Si predstavljaš, iz česa vse je sestavljena? Kako je narava skreirala ta sladki sadež v obliki solze, jajca … Da so v koščici baker, bron in železo? Si vedel/-a?
S hvaležnostjo za čudovito naravo prihod jeseni rada počastim s slivovo drožpito z drobljencem. Recept z veseljem delim s svojo drožino.
Pa zadrožimo!
Krhko testo za pekač premera 26 cm
150 g hladnega nakockanega masla
250 g bele pšenične moke
50 g polnovredne pšenične moke
6 g soli
60 g puhastih in mehurčkastih droži
30 g hladne vode
PRIPRAVA TESTA:
Droži zmešaš z vodo. Priliješ k moki in ugneteš drobtinice. Nato dodaš se maslo in zdrobiš v majhne grudice.
Pokriješ in pustiš 12 ur na sobni temperaturi.
Drobljenec:
Odvzameš 100 g testa in dodaš 50 g rjavega kristalnega sladkorja, pomaneš med rokami, da dobiš mini grudice.
Ostalo testo med papirjem za peko razvaljaš in prestaviš v pekač.
Nadev:
800 g izkoščičenih sliv
30 g masla
10 g ruma
1 zvrhana žlička cimeta
Pol žličke limon.lupinice
80 g rjavega sladkorja
120 g puhastih in mehurčkastih droži
PRIPRAVA NADEVA:
Vse sestavine zmešaš in razporediš po testu. Nato posuješ čez še drobljenec.
PEKA:
Pečeš 1 uro in 20 min v prej ogreti pečici na 180 stopinjah.
Po peki pustiš vsaj kakšno uro, če se lahko zadržiš. ? Fino se prileže kakšna kepica vaniljevega sladoleda.
Pa slasten drožotek, podelite fotografije drožpite v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku
Naj droži,
vaša Anita