DROŽASTI RJAVČKI
Recept (za pekač velikosti 31 cm x 18 cm):
Drožni nastavek, pripravimo 6-9 ur prej
30 g matičnih droži
130 g pšenične bele moke
100 g vode
Zmešamo vse sestavine v gosto zmes in pustimo pokrito na sobni temperaturi, da se podvoji in postane puhasta in mehurčkasta.
Glavna masa:
400 g temne čokolade
250 g masla
100 g rjavega sladkorja
40 g kakava
2 ščepca soli
2 žlički vaniljevega ekstrakta
4 jajca
puhaste in mehurčkaste droži ☺
Namig: po želji dodamo pražene in sesekljane lešnike za posip
MASA:
Nad vodno kopeljo v veliki posodi stopimo maslo in čokolado, dodamo sladkor in nato še vaniljev ekstrakt. Dobro premešamo, da se sladkor nekoliko raztopi. Odstavimo z vodne kopeli in pustimo, da se malce ohladi celotna zmes. Posebej umešamo jajca s soljo in jih nato primešamo čokoladni zmesi. Dodamo še kakav in puhaste ter mehurčkaste droži. Z metlico vse skupaj dobro in na hitro zmešamo skupaj, da dobimo homogeno maso. Zmes bo dokaj tekoča in svilnato svetleča.
Pekač namastimo in vanj nalijemo zmes za drožaste rjavčke. Parkrat s pekačem udarimo po pultu, da odstranimo morebitne zračne mehurčke. Po želji posujemo po vrhu sesekljane lešnike.
PEKA:
Pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 25 minut. Ko v rjavčke zapičimo zobotrebec, naj bo na koncu še malce zmesi. Pečejo se namreč še nekoliko časa, ko jih vzamemo iz pečice. Takoj po peki rjavčke obrnemo na glavo na papir za peko in pustimo, da se ohladijo (če nam seveda uspe).
Namig: Najboljši so stari vsaj 1 dan, še bolje več, če jih prej ne zmanjka.
URNIK PRIPRAVE:
Če želimo rjavčke za zajtrk:
Pozno zvečer z mrzlo vodo pripravimo drožni nastavek in ga pustimo na pultu, da se čez noč podvoji.
Zgodaj zjutraj umešamo zmes in spečemo.
Če želimo rjavčke za posladek po kosilu:
Zgodaj zjutraj z mrzlo vodo pripravimo drožni nastavek in ga pustimo na pultu.
Ko se podvoji, nekje v 6-9 urah, umešamo zmes za rjavčke in spečemo.
Okus je takšen, kot bi ugriznil v mehko čokolado, toplo priporočam!
Pa slasten drožotek, podelite fotografije rjavčkov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂
Naj droži,
vaša Anita