9.3. Puhasti drožasti rjavčki Copy

PUHASTI DROŽASTI RJAVČKI

Dragi člani in drage članice Kluba Drožomanija,

med iskanjem in preizkušanjem najboljšega recepta za domače rjavčke sem ustvarila tudi tega, po katerem bodo vaši rjavčki puhasti in mehki (za tiste bolj mehke ali fudgy, ki se kar stopijo v ustih, pa si oglejte videoposnetek pod 9.2).

Sestavine za pekač mere (izmeri steklenega doma):

160 g masla

200 g čokolade

80 g mletega sladkorja

2 ščepca soli

4 jajca

100 g moke

2 žlički vanilijevega ekstrakta

80 g puhastih in mehurčkastih droži

Po želji: 80 g praženih, olupljenih in sesekljanih lešnikov za posip

Lešnike popražimo v ponvici, da prično rahlo pokati in ovoj odstopi, nato jih zavijemo v krpo in pustimo 5 minut, potem jih povaljamo med rokami v krpi, da se loči večina ovoja. Pustimo, da se ohladijo, nato jih nasekljamo.

Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado, dodamo sladkor in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Ostavimo in pustimo, da se rahlo ohladi.

Jajca stepemo s soljo in primešamo k čokoladni masi, nato vmešamo še moko. Ko se masa ohladi pod 40 stopinj, primešamo še puhaste in mehurčkaste droži, da dobimo homogeno maso.

Vlijemo jo v pomaščen pekač, morebitne mehurčke odstranimo, tako da s pekačem parkrat nežno udarimo po pultu, lahko si spodaj podložimo brisačo.

Pokrijemo pekač in ga pustimo vsaj 12 ur na sobni temperaturi.

PEKA: Pred peko po vrhu posujemo sesekljane lešnike.  Pečemo v prej segreti pečici na 190 stopinjah približno 20-30 minut.

NASVET: Nič hudega, če boste imeli malo večji ali manjši pekač, v primeru večjega bodo rjavčki nižji, pri manjšem pa višji.

NAMIG: Po vrhu lahko posujete tudi orehe. Oreščke lahko vmešate tudi v maso samo.

URNIK PRIPRAVE

Če želimo rjavčke za kosilo:

Enkrat popoldne, ob 16.00 ali 17.00, 10 g matičnih droži enkrat popoldne zmešamo z 30 g vode in 40 g bele pšenične moke. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji.

Maso za rjavčke pripravimo zvečer pred spanjem (22.00 ali 23.00) in pustimo 12 ur na sobni temperaturi do naslednjega dne.

Ob 10.00/11.00 spečemo.

URNIK PRIPRAVE

Če želimo rjavčke za večerjo:

Pozno zvečer (22.00/23.00) 10 g matičnih droži enkrat popoldne zmešamo z 30 g vode in 40 g bele pšenične moke. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji.

Zjutraj (6.00/7.00) naredimo maso in jo pustimo na sobni temperaturi 12 ur,

Ob 18.00/19.00 zvečer spečemo.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije rjavčkov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)