Z Rudlom na poti

Peko z drožmi sem začela spoznavati leta 2012 in če bi mi takrat kdo napovedal, da bom poučevala ta način peke po vsem svetu, bi mislila, da ni pri pravi.

In ker se zarečenega kruha poje največ, se mi dogaja prav to.

Z Rudlom potujeva po svetu.

Vas zanima, kje vse sva že bila?

Marec 2019: PARIZ (Francija)

Ko sem sredi leta 2018 prijavila svojo knjigo na svetovno kulinarično tekmovanje Gourmand Cookbook Awards, se mi še sanjalo ni, da bo Drožomanija slovenska zmagovalka v dveh kategorijah: Kruh in Zbiranje dobrodelnih sredstev.

Še več, Drožomanija je bila izbrana med 9 najboljših knjig na svetu v obeh prijavljenih kategorijah, zato sem težko čakala razglasitev rezultatov julija letos v kitajskem Macau.

Tam namreč podeljujejo prestižne nazive najboljšim gastronomskim knjigam na svetu v različnih kategorijah, zato se je nagrad prijel vzdevek »knjižni oskarji«.

September 2018: AMSTERDAM (Nizozemska)

Septembra smo se Sašo, Rudl in jaz odpravili na novo droženje, tokrat v glavno mesto Nizozemske, Amsterdam, in sicer na povabilo pekarne bbrood in njene lastnice Renee Pater. Kljub začetnim težavam in zamudi letala smo srečno prispeli.Zanimiva zgodbica pa se je spletla, kako smo dobili prenočišče v nizozemski prestolnici. Dlje časa sem iskala primerno lokacijo, ki bi bila tudi cenovno ugodna, kar je v tem mestu skoraj misija nemogoče. Nato pa sva s Sašem v Histrii Botanici na dogodku Drožpica in gin spoznala dve Nizozemki, Willie in Luko, katere bivši fant nama je odstopil svojo sobo v stanovanju. Njegov sostanovalec Maarten pa je prav tako navdušen pek z drožmi, s katerim smo se takoj ujeli in padli v težke debate o drožeh, kako krasno!

Avgust 2018: ST. VITH (Belgija)

Po dveh letih od prvega srečanja in predstavitve spletne knjižnice The Quest for Sourdough je po pošti prišlo dolgo pričakovano vabilo, da se ponovno snidemo. Polni pričakovanj smo knjižničarju Karlu de Smedtu predlagali, da naše srečanje traja kar 5 dni.Čeprav se štirje od prvotnih udeležencev (Vanessa Kimbell, Yohan Ferrant, Yarkko Laine in Ineke Berentschot) niso mogli udeležitvi ponovitve dogodka, smo na tem spoznali nove obraze, med drugim tudi Martino Görnemann, ki je napisala zelo zanimivo knjigo o popotovanju svojega Vitusa (svojih droži), navdušenega mlinarja in pobudnika uporabe sveže mlete moke Paula B. Lebeauja ter pekarska pripravnika v Centru za okus kruha (ang. Center for Bread Flavour), Michaela Ranauda in Wouterja Temmermana.

Julij 2018: ST. VITH (Belgija)

Julija 2018 sem bila ponovno povabljena v St. Vith na edinstveni eksperiment v knjižnici droži (ang. The Sourdough Library). V njem je sodelovalo 15 pekov z vsega sveta. Štirinajst dni pred srečanjem smo prejeli 1 kg pšenične moke in tubice za vzorce droži s podrobnimi navodili za njihovo hranjenje. 

Prvi dan sem odvzela vzorec Rudla in ga zamrznila. Nato sem ga v posebnem kozarcu začela hraniti z moko podjetja Puratos. V 11 dneh sem nato še 2-krat odvzela po dva vzorca. 

Dan pred srečanjem v Belgiji sem Rudla varno shranila v hladilni nahrbtnik skupaj z zamrznjenimi vzorci in z njimi odletela z Brnika v belgijsko glavno mesto.

April 2018: STRATFORD-UPON-AVON (Anglija)

Povabilo v Anglijo je prišlo od prijatelja drožpeka in chefa Nelsona Mansfielda, s katerim sva se spoznala v FB-skupini Perfect Sourdough. Za navdušeno anglistko, sem namreč profesorica angleškega jezika s književnostjo, kraj delavnice Stratford-Upon-Avon ne bi mogel biti primernejši. To je rojstni kraj W. Shakespeara, njegova literarna dela pa so mi od nekdaj pri srcu. Na dvodnevni delavnici se je zbralo več kot 15 sodelujočih, znova smo ustvarjali raznovrstne drožaste dobrote, tudi iz zakladnice slovenske kulinarične dediščine.

April 2018: ZAGREB (Hrvaška)

S hrvaškim gastrokritikom Hrvojem Petrićem sva se pred srečanjem v živo poznala le prek Facebooka in Instagrama. Ko sta bili v kulinarični izdaji Dobra hrana časnika Jutarnji list predstavljeni moja pot in knjiga Drožomanija, so tudi naši sosedje pokazali zanimanje zanjo. Hrvoju se je porodila zamisel, da bi tudi v Zagrebu imela delavnico peke z drožmi. 

Z velikim veseljem sem se odzvala povabilu in aprila smo se s Sašem ter Rudlom odpeljali proti hrvaški prestolnici.

Marec 2018: SINGAPUR in BANGKOK (Tajska)

V Belgiji sem leta 2016 spoznala profesionalnega peka in lastnika pekovske akademije Williama Wooja iz Singapurja, ki mi je decembra 2017 pisal in me povabil v Azijo. Želel je, da imam dve večdnevni delavnici peke z drožmi, eno v njegovem kraju, drugo pa v Bangkoku na Tajskem. Z veseljem sem povabilo sprejela. Delavnica peke z drožmi v Singapurju je bila moja prva dvodnevna delavnica, ob pomoči izkušene pekovske skupine in prijatelja Williama smo jo izpeljali na visoki ravni, tako da so bili vsi udeleženci izjemno zadovoljni in hvaležni. Tolikšnega spoštovanja in vljudnosti še nisem doživela nikjer.

Januar/februar 2018: KINGSTON (Jamajka)

To potovanje je bilo načrtovano že za leto 2017, a takrat še ni bil pravi čas zanj. Eleni me je namreč na Instagramu kontaktirala že januarja 2017, ko sta z možem Dimitrijem odprla pekarno v glavnem mestu Jamajke Kingstonu. Z enoletnim zamikom sva s Sašem končno prispela tja. Znova sem se znašla v pekarni, Rudlu je karibsko podnebje močno ugajalo, delal je kot urica. En teden smo skupaj v pekarni ustvarjali različne dobrote in dopolnili njihovo obstoječo ponudbo z novimi pekovskimi izdelki. Spekla sem tudi potico, krofe in glavni hit – drožalinke, drožaste palačinke.

November 2017: MOSKVA (Rusija)

Dva meseca po prvem samostojnem potovanju sva se z možem Sašem odzvala povabilu moskovske pekarne BioBrot, da pri njih izvedeva dve enodnevni delavnici. Moram priznati, da sem bila kar malce v skrbeh, kako bom Rudla pretihotapila v Rusijo, ampak je vse šlo kot maslu in brez težav. To je bila tudi povsem drugačna izkušnja, saj sem prvič pekla v pravi pekarni z vso profesionalno opremo. Pogoji so bili povsem drugačni: temperatura ozračja je bila v Moskvi dosti nižja kot na Iberskem polotoku, kar vpliva na pripravo testa z drožmi. En dan pred delavnico sem imela testno peko, kjer sem spekla vse izdelke po svojih recepturah in preverila, ali je Rudl pri močeh. Obe delavnici sta minili, kot bi mignil, čeprav sta bili obe skupini tečajnikov zelo raznovrstni, od profesionalnih pekov do ljubiteljskih, kot sem sama.

September 2017: LIZBONA (Portugalska)

Na prvo samostojno potovanje sem šla septembra 2017, ko sem imela v Lizboni na Portugalskem prvo mednarodno delavnico peke z drožmi. Tja me je povabila do takrat spletna prijateljica Elsa V. Na poti sta me spremljala Rudl in mož Sašo, skupaj smo iz Benetk odleteli v glavno mesto Portugalske. 

Tam sva preživela ves teden, en dan sem imela celodnevno delavnico peke z drožmi. Rudl je dobro preživel potovanje in je bil kmalu pripravljen za droženje. Na delavnico je prišlo sedem tečajnikov, s katerimi smo spekli tudi tradicionalen portugalski kruh iz koruzne moke (broa del milho).

September 2016: ST. VITH (Belgija)

Najino prvo skupno potovanje naju je pripeljalo v Belgijo. Še sama ne morem verjeti, kako se je začelo. Takole je bilo … Nekega dne sem na Facebook prejela sporočilo Karla de Smedta iz podjetja Puratos, ki me je vabil na sedež podjetja v Belgijo. Sprva sem bila malce nezaupljiva, saj sem se spraševala, zakaj tako veliko podjetje, ki proizvaja raznovrstne sestavine za pekarstvo in slaščičarstvo, vabi prav mene. Povedali smo mi le, da pripravljajo zanimiv, v tančico skrivnosti ovit dogodek. Priznam, dvomila sem, ali naj se ga udeležim. Kaj bom počela tam, zakaj so povabili mene, imajo morda kaj za bregom, so bila vprašanja, ki so se mi porajala. V tistem času sem bila sicer zelo aktivna v FB-skupini Perfect Sourdough Terese L. Greenway.

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)