1, 2, 3, tako hitro se kruh naredi!

Kruh iz knjige Drožomanija

Recipe by Anita Šumer

Tale kruhek iz polbele moke je pripravljen po posebnem načelu, in sicer iz enega dela aktivnih droži, dveh delov vode in treh delov moke. Uporabite ga lahko tudi za kombinacije drugih vrst moke (najbolje se obnese s polbelo, belo pšenično moko, pri pirini zmanjšajte količino vode za deset odstotkov, pri rženi in polnozrnatih pa povišajte za približno pet odstotkov, glejte Pekovski odstotki). Zaradi večje količine droži bo kruh tudi prej vzhajal.

Sestavine

  • 100 g aktivnih matičnih droži (33 %)

  • 200 g vode (66 %)

  • 300 g pšenične polbele moke T 850 (100 %)

  • 6 g soli (2 %)

Postopek

  • Zmešajte moko in vodo v homogeno maso.
  • Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodajte droži in sol. Dobro pregnetite, da se vse sestavine lepo povežejo v testo.
  • Dvakrat ali trikrat gnetite po dve ali tri minute. 
  • V naslednjih dveh urah naredite vsaj štiri serije potegov in prepogibov vsakih 20–30 minut.
  • Počakajte, da testo naraste za 80–90 odstotkov.
  • Predoblikujte hlebec, počiva naj na pultu, nato ga dokončno oblikujte in dajte v pomokano košarico na vzhajanje. 
  • Ko prostornina naraste na 80–90 odstotkov, ga specite v prej segreti pečici. 

Opombe

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)