1. 2. Pravilna priprava prehrane v primeru celiakije

Če imaš celiakijo ali jo ima kdo od tvojih bližnjih ali kdor koli, ki ga poznaš in zanj želiš zdrožiti kruh, upoštevaj te osnovne smernice. Pri celiakiji je potrebna 100-% brezglutenska prehrana. 

Za več informacij se obrni na Slovensko društvo za celiakijo (https://drustvo-celiakija.si/) ali Društvo Celiac (https://www.celiac.si/) ali obišči predavanje Suzane Kranjec, ki je strokovnjakinja za to področje. Za diagnosticiranje obišči svojega zdravnika. 

Osnovne smernice*

Uporabljaj deklarirane brezglutenske izdelke in sestavine.

Poskrbi, da v tvoji kuhinji ne pride do navzkrižnega onesnaženja.

V prostoru, ki ga uporabljaš za pripravo, ne sme biti v zraku, na pultu ali kjer koli drugje prisotne glutenske moke. Treba je npr. povsem očistiti površine z novimi gobicami ali z navlaženo papirnato brisačko in jih po uporabi zavreči. Prav tako si je treba temeljito umiti roke. 

Leseni pripomočki pri kuhanju in peki niso dovoljeni, saj se lahko gluten nahaja v porah.

Ko pečeš v pečici, poskrbi, da v njej ne bo ostankov glutenske moke. Uporabi mokro krpo za čiščenje. Uporaba ventilatorja je odsvetovana.

Ventilator pri peki kruha in krušnih izdelkov tudi ni priporočljiv, saj izsuši površino. 

Lahko pečeš v pokriti posodi.

Če imaš pirolizo, lahko z njo ostanke glutenske moke upepeljiš. Nato jih pobriši z mokro krpo. Nato lahko pečeš tudi v odkriti posodi.

*Smernice so bile pripravljene po predavanju Suzane Kranjec v okviru brezplačne 5-dnevne spletne drožzabave brez glutena.

DROŽOPOMBA: V primeru celiakije uporabi deklarirano brezglutenske sestavine in pazi, da ne pride do navzkrižne kontaminacije z živili, sestavinami, ki vsebujejo gluten.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)