14.20 Ocvrti bezgovi cvetovi

Spomin iz otroštva, ko je ocvrte bezgove cvetove ali po domače bezove krape pripravljala moja babica, seveda takrat ni uporabila droži. Jaz pa jih podtaknem povsod, upam, da tudi vi.

Za 2 srednje lačni osebi kot posladek bomo potrebovali:

200 g puhastih in mehurčkastih droži iz bele moke

(če jih nimamo toliko, jih pripravimo tako: zmešamo 20 g droži, 80 g vode in 100 g bele pšenične moke ter nepredušno pokrijemo ter pustimo na sobni temperaturi, približno 4-8 ur, da se zmes podvoji)

1 jajce

2 ščepca soli

1 žlička vaniljevega ekstrakta (npr. SPAR bio,je odličen)

30 g rjavega sladkorja

15 srednje velikih bezgovih cvetov

olje za cvrenje

Jagode in sladkor v prahu za dekoracijo

Priprava:

V visoki posodi jajce penasto umešamo s soljo, dodamo puhaste droži, vaniljev ekstrakt ter rjavi sladkor. Vse res dobro premešamo, da dobimo srednje tekočo maso. Bezgove cvetove zberemo po 2-3 skupaj. Ne preveč, drugače se ne bodo dobro prepekli in lahko sredina ostane surova. V kozici segrejemo olje na srednjo temperaturo, olja naj bo vsaj za 2 prsta visoko. Olje naj ne bo prevroče. Šopke cvetov pomakamo v maso, malce otresemo, da nekaj mase odteče. Nato jih položimo v kozico. Cvetove cvremo toliko časa, da se spodnja stran nekoliko zlatorumeno obarva. Potem jih lahko obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani. Ko so pečeni, jih prestavimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.

Še tople postrežemo.

NAMIG: Bezgove cvetove lahko tudi osmukate in jih umešate v maso ter spečete carski praženec ali puhaste drožalinke.

NAMIG: Maso lahko uporabite tudi za cvrenje akacijevih cvetov.

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)