4. 6. Če ni aktivnosti (4. + 5. dan)

Po potrebi ponavljaš 4. in 5. dan, če se morda v kozarčku nič ne dogaja. Lahko pustiš zmes brez hranjenja stati tudi 2 dni. Včasih lahko to pomaga, da zmes oživi. Potem lahko po dveh dneh narediš isto kot 4. dan. In nato ponovno 5. dan.

1. DROŽNASVET: Količine so samo približne, ravnaj se po strukturi droži, ne oziraj se toliko na gramaturo. Začni z majhno količino moke. Brezglutenska moka je v primerjavi z glutensko dražja, zato uporabljamo manjše količine in droži med postopkom priprave ne zavržemo, razen če splesnijo ali močno neprijetno smrdijo.

2. DROŽNASVET: Prvi dan, dva ali tri bo morda vonj tvojih droži čuden (morda celo smrdeč), to je normalno, ne ustraši se. Droži potrebujejo nekaj časa, da se stabilizirajo, da začnejo delovati pravi mikroorganizmi.

3. DROŽNASVET: Pri deklarirano brezglutenskih mokah (pomembno pri celiakiji) zna trajati malce dlje. Zato potrpežljivo. Lahko traja tudi do 10-14 dni, da se droži stabilizirajo.

*Nobenega dela tega tečaja ni dovoljeno reproducirati, kopirati ali kako drugače razmnoževati ali dati na voljo v javnost ali posredovati komurkoli drugemu, ki ni kupil tečaja.

@Avtorica tečaja je Anita Šumer, drožomanija/sourdoughmania, 2022. Vse pravice pridržane.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)