(A)TIPIČNI SLOVENSKI AJDOVI ŠTRUKLJI

Če sprejmeš dejstvo, da bi moral vsak Slovenec vsaj enkrat na Triglav, potem se lahko strinjaš, da bi moral vsak vsaj enkrat doživeti eno od mnogih variacij slastnih štrukljev. Dragi drožoman, draga drožomanka, vsaka slovenska pokrajina jih polni drugače, jih zvija drugače, jih kuha drugače. Najlepše spoznanje je to, da jih sami odkrivamo ponovno, z novimi neklasičnimi polnili, z lokalnimi ekološkimi mokami. Z Martinom Graška pa sva pripravila svojo različico – seveda dobro sfermentirano. Naj odkrivanje in okušanje trajata v neskončnost. Tebe pa vabiva, da se nama pridrožiš na tej poti in jih pripraviš tudi sam/-a.  

AJDOVO TESTO Z DROŽMI (za 2 srednje velika štruklja, dolžine prib. 15 cm)

100 g ajdove moke

200 g vode

2 ščepa soli

100 g pšenične bele moke

40 g puhastih in mehurčkastih droži

Ajdovo moko na suho popražimo v ponvici. Odstavimo in zalijemo z vodo, v kateri smo raztopili sol. Dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo kakšnih 15 minut, nato dodamo še belo pšenično moko in ugnetemo testo. 

Ko se testo nekoliko ohladi, vanj vmasiramo droži. Nič hudega, če se bo testo malce lepilo, po potrebi lahko dodamo še malce moke.

Nepredušno pokrijemo in pustimo pribl. 3-5 ur na sobni temperaturi, nato testo prestavimo čez noč na hladno. Testo bo nekoliko naraslo in prav je tako.

POLNJENJE Z RIKOTTO IN OREHI:

150 g fermentirane čičerikine rikotte

150 g sojinega jogurta

100 g nasekljanih orehov 

200 g mletih orehov 

30 g rjavega sladkorja ali sirupa

1 čajna žlička cimeta

ščepec soli 

DROBLJENEC IZ SONČNIC:

50 g masla alsan 

100 g praženih in mletih sončnic

pest žajbljevih listov 

20 g rjavega sladkorja ali sirupa 

Sončnice segrejemo na maslu alsan, dodamo žajbelj in sladilo. Drobljenec pražimo pribl. 3 min, da sladkorji lepo karamelizirajo. 

SESTAVLJANJE: 

Delovno površino dobro pomokamo z ajdovo moko. Testo tanko razvaljamo na največ pol cm debeline. Razporedimo nadev z orehi in rikotto enakomerno po celi površini. Pustimo le spodnji rob pribl. 2 cm brez nadeva, da ga lahko po zvijanju zapremo. Testo z nadevom zvijamo v obliki rolade. Zadnja dva centimetra testa lahko tudi premažemo z vodo, da se bo štrukelj lepo zalepil skupaj.

Polnjeni štrukelj preložimo na folijo za živila. Midva sva ga zaradi lažjega rokovanja razdelila na dva dela. Vsak del dobro zatesnimo in ga zavijemo v živilsko folijo, konca zavežemo. Preložimo v vrelo vodo in kuhamo pribl. 25-35 minut na srednje visoki temperaturi.

Ko so štruklji kuhani, jih pustimo, da se malce ohladijo, tako jih bomo laže rezali. Nato jih narežemo na rezine in narahlo popečemo na ponvi, lahko dodamo malo maščobe, da ustvarimo hrustljavo skorjico. Na krožniku prelijemo štruklje z drobljencem. Lahko dodamo sezonsko sadje, kot so jagode, zrelo melono, borovnice … itd. 

Za dodatne informacije in razplet tega sodelovanja spremljajte Graška in Anita Šumer – drožomanija.

Fermentirani pozdravi

Anita in Martin

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)