Tudi če potice še v življenju niste pekli (ne s kvasom in ne z drožmi).
Vegani pa dobite poseben recept za NAJBOLJŠO vegansko potico s kar tremi različnimi veganskimi nadevi!Prijazen drožopomnik: s prijavo nikar ne čakajte predolgo, ker se vrata v delavnico lahko zaprejo tudi prej. Število udeležencev je namreč omejeno na 40, saj se želim posvetiti vsakemu posebej.
Spletni tečaj bo potekal v živo prek spleta (s pomočjo aplikacije Zoom na telefonu ali računalniku – v udobju vašega doma), a brez drožskrbi: dobite tudi posnetke, ki vam ostanejo in jih boste lahko pogledali kadarkoli kasneje.
Ah, potica …
Strah in trepet vseh tistih, ki se niso uspeli dokopati do skrivnih starodavnih receptov svojih babic … 😉
Veselje in ponos vseh tistih, ki jo znajo mojstrsko pripraviti.
Popoln “polžek”.
Bogat nadev.
Skorja, ki ne odstopa.
Testo, ki ne poka.
Slasten okus.
Potica velja za eno od izvirnih in najbolj znanih slovenskih prazničnih peciv.
Omenjena je že v delih Primoža Trubarja, najstarejši recept za pripravo pa je objavil Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.
Zato ni nič čudnega, da ob večjih praznikih nikakor ne sme manjkati na praznični mizi.
Hmmmm …
Pa je priprava potice res tako težka?
Sploh take prvinske, starodavne – z drožmi?
Kako se sploh lotiti, na kaj paziti, kaj sploh potrebujemo za pripravo?
Ali obstaja kakšen lažji način, kakšen recept, kako jo pripraviti – da bo vsega ravno prav in da bo vedno uspela?
Brez skrbi.
Obstaja.
In če ste med tistimi, ki bi radi pripravili drožpotico, vam bo tole všeč …
Pripravila sem namreč nekaj posebnega …
Ekskluziven virtualni tečaj, ki poteka v živo in kjer se lahko vsega tega naučite v udobju svojega doma, v svojem tempu in s svojimi pripomočki.
V 5 virtualnih srečanjih se bomo podrožili od petka do nedelje in garantiram vam, da lahko spečete slastno potico – tudi če tega še v življenju niste počeli.
Dam roko v droži!
Zakaj to vem?
Ker so tečaj stestirali drožomani in drožomanke, ki so komaj januarja prvič pričeli peči z drožmi.
Poglejte, kako je vse skupaj izgledalo …
- Kako enostavno pripravite sladki drožni nastavek (kaj to sploh je, ga res potrebujemo, kje je primeren, kje ne …),
- kako najlažje zamesimo testo, ga vzhajamo in primerno razvaljamo,
- kakšen naj bo nadev, da bo ravno prav mazav (in kaj narediti, če je preredek/pregost),
- kako zaviti vašo potico, da ne bo imela lukenj in bo prelepa tudi na pogled (vsi vam bodo zavidali:)),
- kako določimo dolžino razvaljanega testa glede na potičnik in glede na to, koliko zavojev želimo (zaupam vam tudi majhen trik, kako dobiti potico z veliko zavoji),
- kdaj je potica dovolj vzhajana, kako jo spečemo in kako ustrezno ohladimo.
Z vami bom delila vse svoje znanje iz večletnih izkušenj pri pripravi drožpotice.
Tudi če v življenju še nikoli niste pekli potice (ne s kvasom ne z drožmi), bodo navodila tako jasna, da jo lahko zdrožite sami doma.
V vaši lastni kuhinji s svojimi pripomočki in v svoji pečici.
- že uspešno skrbite za svoje droži,
- vam peka kruha že gre od rok,
- vas zanima peka sladkih drožbrot,
- si želite napredovati pri drožopeki.
- še nimate čisto nobenih izkušenj s peko z drožmi,
- imate težave z uravnavanjem kislosti pri navadnih drožeh (toplo priporočam začetni mini zoom tečaj),
- če mislite, da se ne morete naučiti ničesar novega.
Sama sem trdno prepričana: vsi si zaslužimo jesti boljši kruh.
Enako velja tudi za sladice. 🙂
Potica z drožmi je preprosto bolj okusna in bolj zdrava.
- Je lažje prebavljiva (po njej ne boste napihnjeni in vam ne bo obležala v želodcu),
- je drožastično okusna in puhasto mehka (resnično vas bo navdušila),
- pripravo lahko prilagodite svoji rutini.
Priprave potice (in drugih drožbrot) se seveda lahko lotite tudi s pomočjo receptov, ki jih najdete tako v knjigi Drožomanija kot v njenem nadaljevanju, v Slani in sladki drožomaniji.
A ker skoraj vsak dan dobivam veliko vprašanj in ker je nekatere postopke lažje pokazati v živo, sem se odločila, da pripravim delavnico, kjer bomo enkrat za vselej opravili z vsemi zagatami.
Z vami bom od prvega do zadnjega koraka: navodila bodo tako jasna in preprosta, da vam bo potica zagotovo uspela, pokazala pa vam bom tudi vse svoje drožfinte in sproti odgovarjala na vsa vaša vprašanja.
Tečaj je ekskluzivne narave, število udeležencev pa je omejeno na 40, saj želim izvesti kvalitetno delavnico, kjer se lahko posvetim vsakemu posebej.
A brez skrbi: kljub temu, da je ta tečaj novost, ne boste poskusni drožzajčki.
Tečaj smo namreč temeljito stestirali.
Vesela sem, da so bili med udeleženci tudi taki, ki so šele pred dvema mesecema sploh prvič pričeli peči z drožmi – ali pa so se celo prvič v življenju lotili peke!
Preberite, kako so vse skupaj doživeli …
Naše virtualno droženje bo potekalo v živo prek spletne aplikacije ZOOM, ki si jo brezplačno naložite na svoj računalnik, tablico ali telefon.
Brez skrbi: vse napotke, kako to naredite, boste prejeli na svoj e-naslov.
Srečali se bomo 5-krat, pred vsakim srečanjem pa vam bom poslala natančna navodila, da bo šlo vse brez težav.
Če se katerega od srečanj morda ne boste mogli udeležiti v živo, bodo na voljo tudi videoposnetki, ki ostanejo vaši in jih lahko pogledate kadarkoli.
Za še lažjo predstavo, kako tečaj izgleda, pa si oglejte video na začetku te strani.
Začnemo v petek, 19. marca 2021, zaključimo pa v nedeljo, 21. marca 2021.
Drožili se bomo v živo v manjši skupini največ 40 drožomank in drožomanov.
19. marec 2021
Petek
18.00
Na prvem srečanju bomo preverili aktivnost vaših droži, se pogovorili o namenu in pomenu sladkega drožnega nastavka ter zamesili sladki nastavek.
20. marec 2021
Sobota
8.00
Sami še enkrat nahranite sladki drožni nastavek.
13.00
Preverimo sladki drožni nastavek in zamesimo testo za potico.
Naučimo se pravega zaporedja pri obogatenih vrstah testa, kot je npr. testo za potico.
Uporabimo tehnike ročne priprave takšnih vrst testa, dobite tudi napotke za kuhinjskega robota 😉 ter praktični prikaz tehnike udarjanja ob delovno površino in prepogibanja.
Ugotovimo tudi, kakšna je primerna mehkoba testa za različne nadeve.
Pripravimo nadev in se naučimo, kakšna naj bo primerna mazavost.
18.00
Preverimo, kako je vzhajalo testo, ga razvaljamo (določimo velikost/širino testa glede na svoj model), preverimo mazljivost nadeva in ga po potrebi razredčimo do ustrezne strukture.
Naučimo se, kako nadev primerno namazati na testo in na kaj paziti pri tem.
Od zvijanja potice je odvisno, koliko zavojev bo imela, ali se bodo v sredini pojavile luknje, ali nam bo testo odstopilo.
Vse te majhne trike in nasvete delim v tem zoomu z vami, da bomo zdrožili popolno drožpotičko.
21. marec 2021
Nedelja
8.00
Prišel je čas, da preverimo vzhajanost potice in jo spečemo. Tukaj se bomo naučili, kako pomembna je pravilna temperatura pečice, kdaj je potica primerno vzhajana, kaj narediti, da se ne razpoči in kako dolgo jo pečemo.
9.30
Preverimo pečeno potico in jo dobro ohladimo.
Pogovorimo se tudi o načinih, kako jo lahko najbolje shranimo.
Ponovimo tudi usvojeno drožznanje.
- Čudovito in slastno drožasto potičko, ki jo zdrožite sami ob moji virtualni pomoči v svoji lastni kuhinji in s svojimi pripomočki,
- podporo in spodbudo med trajanjem tečaja (poskrbim, da boste tudi vi zdrožili čudovito slastno drožasto potičko, saj vas spremljam in svetujem med samim tečajem. Vi pokukate v mojo kuhinjo, jaz pa v vašo),
- 2 recepta za testo (navadno in vegansko - tako se najde za vsakogar nekaj; in naj vam zaupam, da mi je bila na koncu veganska potička še bolj všeč kot navadna ;), poskusite
- 2 recepta za nadev (navadni orehov in veganski orehov, poleg tega pa vas čakata še 2 oz. 4 dodatni recepti za nadeve)
- neomejen dostop do posnetkov v zaprti FB-skupini (lahko si jih ponovno ogledate kadar koli in kjer koli želite, ostanejo vaši za vedno),
- znanje in izkušnje ter trike in napotke iz 9 let drožoprakse (da vam ne bo treba ponavljati mojih napak in boste hitreje napredovali),
- navdihujoče vzdušje v zaprti FB skupini (učimo se tudi drug od drugega in učenje v skupini je lažje in hitrejše).
- 20 % popusta za nakup izjemno kvalitetnega potičnika slovenske izdelave (kodo za popust prejmete po prijavi in plačilu).
Z vami bom delila čisto vse trike in nasvete iz večletne prakse – vse, kar običajno delim na svojih celodnevnih nadaljevalnih delavnicah v živo, ki pa jih zaradi trenutne situacije ne morem izvajati.
Cena za udeležbo na nadaljevalni delavnici običajno znaša 247 €. A pri tečaju prek spleta odpade večina siceršnjih stroškov (najem prostora, prevoz, pripomočki …).
Zato si lahko vstopnico za mesto na ekskluzivnem virtualnem drožpotičnem tečaju zagotovite že za 69 € (DDV že vključen) ter tako prihranite kar 178 €.
Če želite, da se virtualno prikažem v vaši kuhinji (vi pa v moji 🙂 ) in vas podrobno vodim korak za korakom od sladkega nastavka do vaše prve drožastične potice, kliknite na gumb spodaj …
Odprla se bo moja spletna trgovina.
V njej tečaj dodate v košarico in zaključite nakup.
Takoj po naročilu na svoj e-naslov prejmete potrdilo naročila.
Preverite promocije ali neželeno pošto – včasih smukne tja.
V roku 24 ur od plačila boste na svoj e-naslov prejeli še vse potrebne informacije o izvedbi.
Za udeležence tečaja sem zdrožila kar 6 drožastičnih darilc …
Prijavite se najkasneje do ponedeljka, 15. marca (do 23.59h) oz. do zapolnitve mest.
Naj namignem, da običajno na drožtečajih vsa mesta razprodamo praktično takoj, zato tudi tokrat pričakujem nekaj gneče …
In ker so mesta zaradi kvalitetne izvedbe tečaja omejena (na 40), se lahko zgodi, da se ponudba zaključi že pred tem datumom.
Če bi torej svojo peko radi popeljali na novo raven in praktično čez noč usvojili vse podrobnosti, ki so vas doslej ovirale, kliknite na povezavo spodaj in se čimprej prijavite.
Komaj čakam, da se vidimo!
Anita Šumer
Strastna ljubiteljica droži in avtorica knjig Drožomanija (najbolje prodajana knjiga o kruhu) ter Slana in sladka drožomanija (nadaljevanje svetovne uspešnice)
Kaj vse potrebujem za udeležbo na tečaju?
Računalnik, tablico ali telefon, internet, kuhalno ploščo, dobro voljo in nekaj poguma. 🙂
Tudi ostale sestavine imate skoraj zagotovo večino že doma ...
Potica
Sestavine:
Za običajno drožpotico, sestavine za testo:
- 1 kg bele pšenične moke (tip 500 ali pa NATUR Pur sparova univerzalna ekološka moka tip 480),
- sol in vodo,
- rjavi ali navadni sladkor,
- jajca velikost M,
- mleko,
- rum,
- vanilijev sladkor ali vanilijevo pasto ali mleto vanilijo (po želji za nadev)
- cimet (po želji za nadev),
- svežo ali posušeno naribano lupinico ekološke limone,
- maslo.
Veganska različica:
- 1 kg bele pšenične moke (tip 500 ali pa NATUR Pur sparova univerzalna ekološka moka tip 480),
- sol in vodo,
- rjavi ali navadni sladkor,
- kurkuma,
- ovseni napitek,
- rum,
- vanilijev sladkor ali vanilijevo pasto ali mleto vanilijo (po želji za nadev),
- cimet (po želji za nadev),
- svežo ali posušeno naribano lupinico ekološke limone,
- sončnično olje,
- kokosova maščoba (za namastitev pekača).
Pripomočki:
- potičnik premera 22 cm ali pa podolgovati višji model ali pa jo boste dali kar na pladenj od pečice,
- alufolijo,
- papir za peko,
- posodo s pokrovom, ki tesni (ali pa kapo za tuširanje, ali pa plastično folijo, da ovijete),
- kuhalnico ali žlico ali spatulo,
- čajno žličko,
- tehtnico,
- krpo,
- vrč,
- pečico (brez nje ne bo šlo 🙂
Za orehov nadev, sestavine:
- 300-400 g mletih orehov,
- mleko ali ovseni napitek,
- rum,
- sol,
- navadni ali rjavi sladkor,
- vanilja/cimet po želji.
Kaj če se mi ne uspe vključiti v vse Zoom termine v živo?
Nič hudega. Točno v ta namen bomo ustvarili zaprto Facebook skupino izključno za člane tega tečaja.
Tudi tja bom v živo prenašala dogajanje v realnem času, če se morda kdo ne bi mogel pridrožiti na zoomu.
In tako vas bodo v skupini počakali tudi posnetki. : )
Kaj se bo dogajalo v zaprti Facebook skupini?
Pestro bo. : )
Dobili boste vso podporo in odgovore na vprašanja, ki se vam bodo v času trajanja tečaja porajala.
Po vsakem končanem zoom srečanju boste do naslednjega srečanja lahko pokazali tudi fotke vašega drožustvarjanja.
In z veseljem jih bom pokomentirala!
Še nekaj me zanima ...
Seveda, kar vprašajte. 🙂
Prosim, pišite na info@drozomanija.si in odgovorila vam bom v roku 12 ur.