Drožomanija – Najbolje prodajana knjiga o kruhu pri nas – Nova verzija – GOOGLE

Zaljubljena v droži že od 2012

In Love with Sourdough since 2012

Za vse, ki si želijo spoznati naravno peko kruha

Za vse, ki si želijo spoznati naravno peko kruha …

Kako do kruha in ostalih dobrot, ki se kar stopijo v ustih, s pomočjo pozabljenega recepta naših prababic …

Kako do kruha in 

ostalih dobrot, ki se

kar stopijo v ustih,

s pomočjo pozabljenega

recepta naših

prababic

Brez posledic napenjanja, obteženega želodca in slabega počutja.

Brez posledic napenjanja, obteženega želodca in slabega počutja.

Toplo pozdravljeni.

Veseli me, da si želite izvedeti vse o naravni peki kruha, ki vam ne bo povzročal napenjanja, spahovanja in slabega počutja.

Najlepše pri vsem skupaj je to, da so ta način peke uporabljale že naše prababice in ne gre za nekaj, kar bi si izmislili včeraj.

Seveda govorim o drožeh ‒ naravnem kvasu, ki s pomočjo malih skrivnosti vaš kruh in ostale dobrote spremeni v zdrave poslastice.

In na tej strani boste izvedeli vse, kar potrebujete za celotni postopek uspešne peke kruha z drožmi.

Še pred tem pa bi se vam rada na kratko predstavila …

Moje ime je Anita Šumer in sem strastna gurmanka, ustvarjalka in ljubiteljica peke z drožmi na 1001 način.

Od leta 2012 mi je do danes zaradi te ljubezni uspelo navdušiti čez 110.000 ljudi po vsem svetu z drožoživljenjem in ravno to mi daje navdih, da ustvarjam iz dneva v dan.

Preden gremo dalje, bi rada ovrednotila bistvo te naravne peke, ki je očitno zelo priljubljena (saj se vendar nahajate tukaj), in se vprašamo …

Kaj sploh so droži?

Čisto preprosto ‒ droži so naravno vzhajalno sredstvo oziroma zmes iz moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati ali po domače ‒ vreti.

A bolj kot to je pomembnejše vprašanje …

Kaj se skriva v drožeh, da testo zaradi njih vzhaja?

Fermentacijo sprožijo naravno prisotni mikroorganizmi oz. mlečnokislinske bakterije ali divje kvasovke.

Tako kot imajo na primer razni zorjeni siri, mehurčkasto pivo, žlahtna vinska kapljica, suhomesne dobrote ter kislo zelje in repa zaradi postopka fermentacije izvrsten in unikaten okus, se podobno zgodi tudi z drožmi oziroma izdelki z drožmi.

Mikroorganizmi, ki so očem nevidni, so tisti “krivci”, ki droženje spremenijo v pravo čarovnijo in poskrbijo za božanski okus.

Najpomembnejša lastnost tega čudovitega domačega kvasa pa je njegova obstojnost.

Najpomembnejša lastnost tega čudovitega domačega kvasa pa je njegova obstojnost.

S pravilnim postopkom se lahko z uspelimi drožmi zabavate več let.

Meni je to uspelo pred osmimi leti z mojim Rudlom, s katerim še danes ustvarjava pregrešne drožbrote.

Edino, kar bi si za tisto obdobje želela, je, da bi imela nekoga, ki bi mi vse preverjene postopke predstavil na dlani. S tem pa bi se izognila vsem neuspelim poskusom in slabi volji.

A ne razumite me narobe …

Vem namreč, da je mogoče ustvarjati božanske pekovske dobrote tudi s klasičnim kvasom ali celo kakšnim drugim vzhajalnim sredstvom.

Zato se verjetno sprašujete …

Ali je kruh z drožmi res bolj zdrav?

Naj vam razložim bolj po domače, in sicer vam predstavljam kar 3 razloge, zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav za vas …

 • Droži so torej edino fermentirano vzhajalno sredstvo, ki poskrbi, da v vašem telesu ostane več hranilnih snovi, ki so pomembni za presnovo, dobro kri in nenazadnje vaše počutje.
 • Mlečnokislinske bakterije rodu lactobacillus ‒ ki se nahajajo v drožeh ‒ razgradijo sestavljene ogljikove hidrate (škrob) v enostavne (sladkor) in pri tem sproščajo mlečno in ocetno kislino. Ta pa poskrbi, da telo vsrka več mineralov.
 • Z enostavnimi sladkorji se nato hranijo kvasovke, pri tem pa proizvajajo etanol in ogljikov dioksid, zaradi katerega testo vzhaja. Pri tem pa vi ne občutite nikakršnega napenjanja.

Čudovito, kajne?

Res je.

A obstaja še nekaj, kar mene osebno čustveno zelo močno veže z drožmi, poleg vseh zgoraj naštetih lastnosti …

Gre za to, da je peka z drožmi v mojem življenju ustvarila velik preobrat in pustila močan pečat v mojem srcu.

Gre za to, da je peka z drožmi v mojem življenju ustvarila velik preobrat in pustila močan pečat v mojem srcu.

Ne, ne gre za “osnovnošolsko” zaljubljenost, ampak počutje mojega sedaj že pokojnega moža, ki so mu takrat odstranili žolčnik, se je povsem obrnilo na bolje.

Poskusila sva namreč VSE, a edino, kar je ohranilo najino ljubezen do kruha, so bile droži.

Tako se je začela moja drožzgodba, ki danes na primer v Facebook skupini šteje že skoraj 23.000 ljubiteljev droženja, ki se vsakodnevno aktivno udeležujejo razprav ter s ponosom objavljajo fotografije svojih umetnin.

A še bolj kot to me veseli dejstvo, da si vsi ti moji sledilci s tem delajo tudi izredno pomembno uslugo svojemu zdravju.

Naj vam razložim …

Kruh, pripravljen z drožmi in dolgo fermentacijo, je lažje prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja.

Kruh, pripravljen z drožmi in dolgo fermentacijo, je lažje prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja.

Ker je postopek priprave takega kruha daljši, je kruh polnejšega in bogatejšega okusa ter lepe teksture.

Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje.

Zato je tak kruh bolj zdrav od navadnega, je obstojnejši in se ne drobi ter ima nižji glikemični indeks in lažje dostopna hranila in minerale za naše telo.

In ja – morda se vse skupaj (peka z drožmi) sliši zelo preprosto.

Saj gre namreč le za zmes moke in vode, kajne?

Drži!

Pa vendar …

Ali je to vse, kar moramo vedeti o drožeh?

Daleč od tega.

Obstaja en kup skrivnosti, postopkov in malih korakov, ki so potrebni za uspešno peko z drožmi.

Prav tako je moč najti že na stotine drožastih receptov, ki vsaj meni vedno prebudijo domišljijo.

In te bi prav z veseljem delila tudi z vami ‒ a bi za to potrebovala nešteto ur : )

Dobro, Anita, kako lahko torej najhitreje usvojimo drožopeko?

Dobro, Anita, kako lahko torej najhitreje usvojimo drožopeko?

Takole je …

Številni odzivi in srkanje vsakega nasveta iz drožoživljenja so me spodbudili k eni izmed najboljših odločitev v svojem življenju …

Prelivanju svojega drožoznanja in izkušenj na papir.

Leta 2017 sem tako izdala svojo prvo knjigo o naravni peki kruha, z naslovom Drožomanija, ki je rezultat iskrene ljubezni in želje po predajanju znanja o drožeh.

Vanjo sem strnila vsa raziskovanja, potovanja po svetu, preizkušanja in najpogostejše težave (ter rešitve), ki so se pripetile meni in ostalim oboževalcem droženja.

In še danes ne morem verjeti, da je dosegla …

 • Že ČETRTI natis : )
 • Več kot 6.670 prodanih izvodov
 • Neuraden naziv Najhitreje razprodana knjiga o peki kruha– 1. izdaja kar v 3 mesecih
 • Uradni naziv “Zmagovalka na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards”  v 2 kategorijah (“Najboljša knjiga o kruhu na svetu 2019” in “Prejemnica nagrade za dobrodelnost v Evropi”)

Še bolj kot to, pa se ne morem načuditi mnenjem bralcev …

Vojka Cijan

Mladinska knjiga

“Kdor čaka, dočaka … prvo, hitro listanje ti že da tisti vau efekt … ko veš, da je to to. Čestitam, Anita Šumer in ekipa, kapo dol pred takim obširnim delom, prekrasne fotografije, postopki, te prav vleče, da si spečeš kruh, pico, sladico. Naj knjiga najde pot do drožoljubcev!”

Peter Zajc

Preprosto in zdravo

“Knjigo sem danes dobil v svoj nabiralnik. Res je krasna, s podrobnimi navodili in super fotkami. Verjamem, da bo pogosto v uporabi. Hvala in vse čestitke ter pohvale ter verjamem, da bo tako zanimanje, da kmalu sledi ponatis oziroma nadaljevanje ter prevod v druge jezike!

prof. dr. Janez Bogataj

“Vendar pri tem svojem oziranju v različne preteklosti in pri spoznavanju vsakdanjikov in praznikov različnih družbenih skupin ne poskušajmo biti »muzejski«, torej ne poskušajmo kopirati dediščine, ampak jo predvsem poskušajmo »kapirati«, kar nas bo edino privedlo do številnih novih ustvarjalnih rešitev. Ne bomo delali kruha na »star način«, ampak nam bodo številni stari načini odpirali sodobne ustvarjalne možnosti na prehranskem področju.

Navsezadnje potrjuje pravilnost takega pogleda tudi ta knjiga Anite Šumer, ki uporabo droži razširja od posameznih vrst kruha do pekovskega peciva in pogač. Torej je knjiga izziv našim sodobnim prizadevanjem na področju prehrane, naslonitev na kulturno dediščino s tega področja pa omogoča lokalno in regionalno prepoznavnost in istovetnost tudi v prihodnje.”

Hermina Dornik

”Tudi jaz grem z Anitino knjigo v posteljo. Jo bom najprej preučila, nato pa zopet akcija. Knjiga je zelo všečna, vsebina pregledna, si je pa treba vzeti čas. Sem vesela, da jo imam. Hvala, Anita, za knjigo in za darilo. ”

Helena F.

”Knjiga je fantastična. Potrdila je tisto, kar me je moja babica učila in kar sem vsa ta leta delala. Hvala za spomine in delo. Moji otroci imajo zelo radi tak kruh. Žal niso več doma in je kruh za njih samo takrat, ko pridejo domov. Kruh pečem 50 let. Anita, le tako naprej. Hvala za vse.” 

Naj vam zaupam le delček skrivnostne vsebine knjige Drožomanija, ki je navdušila bralce 

 • Ključne osnove razlikovanja žit in zakaj je pomembno, da jih spoznate (presenečeni boste, kaj vse bi lahko že do danes uporabljali v kuhinji).
 • Pozabljena dejstva o pomembnem vzhajalnem sredstvu naših prababic – droži (ko jih spoznate, se bo vaša peka obrnila na glavo).
 • Edinstven postopek priprave prvih droži, z vsemi možnimi napakami, ki sem jih tudi sama že storila (tako bo lahko le “Murphyjev zakon” preprečil uspešno prvo droženje).
 • Več 100-krat preizkušen recept za prvi dišeči in slastni kruh z drožmi (ne boste se mogli nasititi pogleda, vonja in okusa svojega prvega ‒ in pozabili ga ne boste nikoli).
 • Več kot 45 preprostih, vsakdanjih in prazničnih receptov, ki temeljijo na slovenski prehransko-kulturni dediščini (vsakega izmed njih sem večkrat preizkusila in ga za vas izpopolnila do potankosti).
 • Med temi tudi malo poznane recepte za rženi kruh, preprost beli kruh, koruzni, ajdov z orehi, sadni kruh, potico, buhteljne, krofe ter mnogo drugih (ugotovili boste, katero znanje vam je manjkalo, da vam še morda ne uspe speči teh slastnih in mehkih dobrot).
 • Slikovito in berljivo opisani postopki, ki vas bodo popeljali v zdrav svet peke z drožmi na preprost način (od tehtanja, zamesa, gnetenja, oblikovanja, zarezovanja in peke).
 • Nešteto možnosti, kam z drožastimi “viški” (prav nič vam ne bo treba zavreči in vaše srce bo pomirjeno).
 • Drožaste beležke za vaše komentarje in recepte, urnik peke, slovarček, hiter pregled diagrama peke in še veliko več (poskrbljeno je za čisto vse, kar potrebujete za čarobno drožomanijo).

Kaj je novega v tej – že TRETJI izdaji …

Res sem navdušena, da je luč sveta ugledala že tretja izdaja, zato vam z veseljem sporočam, kaj sem dodala vanjo:

 • Poglavje”Preden zadrožite, ne pozabite”, kar vam bo olajšalo spoznavanje z drožmi.
 • Poglavje The Quest for Sourdough, v katerem je predstavljena pobuda podjetja Puratos iz Belgije. Ta vabi vse lastnike droži po svetu, da svoje droži registrirajo na njihovi spletni strani.
 • Na koncu knjige je dodan Indeks sestavin in ključnih besed v knjigi, ki omogoča lažji in hitrejši pregled vsebine knjige.
 • Kazalni trak, da si boste lahko preprosto označili, kje ste ostali pri branju, ali pa svoj najljubši recept.

Vem, izgleda obsežna in morda tudi malo bolj zahtevna.

In ne bom vam skrivala, z drožmi je kar nekaj dela in zahteva malenkost več časa za organiziranje novega načina življenja.

Predvsem na začetku je težje, a sčasoma postaja vse lažje in na koncu je nagrada tisto, kar odtehta vložen trud ‒ dišeč in mamljiv hlebček slastno hrustljavega kruha.  : ) 

A brez skrbi, sama sem mnenja, da sta za peko z drožmi dovolj že pogum in želja, da nas čudoviti svet droži prevzame.

Moja želja namreč je, da si boste tako kot jaz ponavljali:

“Brez droži mi živeti ni!”

Tisti, ki me spremljajo že dlje časa, vedo, da sem žal na koncu leta 2019 doživela strašen šok ‒ izgubo dolgoletnega partnerja Saša. Veliko zanimanje za tretjo izdajo knjige mi daje dodaten zagon, da ne pozabim svojega poslanstva na tem svetu in izpolnim željo svojemu pokojnemu možu.

In če verjamete v to, da je ta knjiga prava za vas, vas na tem mestu morda zanima …

Kako lahko pridem do te drožastične knjige?

Nič lažjega, dragi drožomani ali drožomanke.

Če se nahajate tukaj, ste že na dobri poti v svet droženja, ki bo z nakupom knjige zagotovo postal pomemben del vašega življenja. 

A še preden to storimo, vas verjetno zanima naslednje …

Kakšna je cena?

Vse nagrade, pohvale, potrditve in več kot 6.670 zadovoljenih bralcev me še niso prepričali, da bi ceno drastično dvignila.

Tako je danes njena cena le drožastičnih 29,99 EUR.

Knjiga pa ima tudi toplo dobrodelno noto, saj 2 € od vsakega prodanega izvoda namenim terapijam 6-letne Lize s cerebralno paralizo (do danes je bilo zbranih že več kot 11.000 EUR).

Zaradi te pomembne odločitve sem na svetovnem knjižnem kulinaričnem izboru Gourmand World Cookbooks Awards poleg nagrade za “Najboljšo knjigo o kruhu na svetu 2019”, prejela tudi nagrado v kategoriji “Zbiranje dobrodelnih sredstev (Evropa)”.

Zaradi izrednega navdušenja imam za vas še simpatično darilce …

Če se odločite za nakup knjige Drožomanija na tej strani, vas v paketu čaka mini presenečenje.

Z veseljem vam brezplačno priložim še svojega Rudla suhe droži ki vam bodo v veliko pomoč pri ustvarjanju vašega prvega drožastega hlebčka.

Močne, stare in stabilne droži so recept za uspeh : )

In ja – jaz te priložnosti ne bi izpustila, saj je ni na voljo nikjer drugje. 

Anita – prosim povej, kako lahko to najboljšo knjigo o kruhu prejmemo v naš nabiralnik?

Anita prosim, povej, kako lahko to najboljšo knjigo o kruhu prejmemo v svoj nabiralnik?

Povsem preprosto : )

Nekaj vrstic nižje vas čaka prikupen gumb, ki vas bo popeljal v mojo spletno trgovinico.

Tretjo izdajo knjige Drožomanija preprosto dodate v košarico in nato z vam prijaznim obrazcem zaključite nakup.

Nato morate samo še strpno počakati (kot pri vzhajanju drožbrot), da se poštar oglasi na vašem naslovu. 

Tako da …Če želite premagati vaš svoj strah pred droženjem, se posloviti od šibkih in nedelujočih droži ter neskončno uživati v drožopeki, kliknite gumb spodaj in si zagotovite svoj izvod Drožomanije (z gratis starimi in močnimi drožmi) zdaj …

Komaj čakam, da izveste vse, kar morate vedeti o naravni peki z drožmi.

Topel drožasti pozdrav in naj droži,

Anita Šumer 

P.S. Če še niste povsem prepričani, da je ta knjiga tako drožastična, kot menim sama, si lahko preberete nekaj zadovoljnih mnenj bralcev in pa najpogostejša vprašanja in odgovore …

Jana Bergant

Histria Botanica

“Anita je s svojo knjigo resnično povzročila drožomanijo v Sloveniji. To je izjemno! Ker je knjiga dejansko priročnik za peko z drožmi, lahko že z njo začneš sam peči. Vendar pa se tudi izvrstno povezuje z Anitnimi delavnicami peke, kjer doživiš še neverjetno Anitino predanost drožem, njeno iskrivost in strokovnost. Vsekakor te zasvoji!

Jasna Rode Nikolčič

“Draga Anita! Danes me je presenetila doma tvoja knjiga Drožomanija. Iskrene čestitke za tako lepo, kakovostno in predvsem koristno knjigo! Me je kar potegnila vase in na koncu sem bila še prijetno presenečena, saj je majhen delček mene tudi v knjigi. Hvala ti! Veliko pečem, hčeri vsak teden hlebček, preden odide na študij v Gradec, drugi hčeri sicer bolj poredko, a ko odhaja, je hlebček vedno z njo. Sploh se ne ubadam več, kaj pokloniti na darilo, temveč kakšen hlebček kruha. Iščem lokalne pridelovalce žita, tradicionalne mlinarje…. Zelo lep je ta svet in tisti, ki se ukvarjajo s kruhom od zrnja, moke do hlebčka, so srčni in dobri. Iskrene čestitke za res lepo knjigo in veliko uspeha vnaprej!”

Brigita Rajšter 

Koroški pokrajinski muzej

“Anita Šumer je opravila pionirsko delo in odprla pot geografski zaščiti koroškega rženega kruha kot vrhunske kulinarične dobrine, ki nam je bila predana, da jo ohranimo za potomce. Želimo si, da se strasti drožomanije navzamejo tudi koroške kmetice, ki še pečejo ržen kruh z lastnimi kvasnimi nastavki, saj so nosilke velike kulinarične tradicije nesnovne kulturne dediščine.Pot v prihodnost s spoštovanjem tradicije!”

Najpogostejša vprašanja in odgovori

#1 Ali so v knjigi praktične informacije – za popolne začetnike?

Seveda, v knjigi so vsi postopki razloženi v besedi in sliki, da greste lahko takoj v akcijo!

Četudi ste čisti začetnik v zdravi peki kruha ali peki na sploh.

Kliknite tukaj in si naročite knjigo >>

#2 Ta knjiga je za vas:

 • če se s svetom droži še niste spoznali,
 • če ste šele na začetku svoje poti v svet droži,
 • če nimate izkušenj s skrbjo za svoje droži,
 • če vam peka kruha in krušnih izdelkov predstavlja še (pre)velik izziv,
 • če vam droženje še vedno ne uspeva.

Če pa spadate v skupino ljubiteljev peke z drožmi, ki jim gredo osnovni drožasti izdelki že zelo dobro od rok pa vam priporočam, da se odločite za drugo knjigo Slana in sladka drožomanija, kar tukaj.

#3 Kdo sem Anita Šumer?

Sem neizmerno zaljubljena v droži in ta moja strast je postala tudi moje poslanstvo. Peko z drožmi poučujem po Sloveniji in po svetu, sem ambasadorka pobude Quest for Sourdough in avtorica mednarodne uspešnice Drožomanija, ki je na voljo v 3 jezikih in kmalu še v 3 novih.

Prav tako sem pred kratkim tudi razpisala drožastično prednaročniško ponudbo za svojo 2. knjigo Sladka & Slana Drožomanija, ki je namenjena naprednim drožomanom in drožomankam.

Sicer pa sem univerzitetna diplomirana prevajalka in profesorica angleškega jezika, a to je samo moja formalna izobrazba. Od nekdaj sem rada ustvarjala in se ukvarjala s športom.

A samo sebe sem našla v peki z drožmi.

To je moja meditacija, sprostitev, možnost, da se umetniško izražam in hkrati delim svojo strast in navdušenje do te zdrave in slastne peke z drugimi.

Kruh in druge dobrote z drožmi pripravljam že od leta 2012. V svetu sem postala znana, ko sem svoje dobrote oktobra 2016 začela deliti na Instagramu @sourdough_mania, kjer imam po dobrih treh letih in pol več kot 82.200 sledilcev z vsega sveta.

Peka z drožmi me je popeljala tudi po svetu ‒ poučujem jo doma in v tujini, kot na primer na Portugalskem, v Rusiji, na Jamajki, Tajskem, v Singapurju, na Hrvaškem, v Angliji, Belgiji, Franciji, na Kitajskem in na Nizozemskem.

Ustanovila sem tudi prvo slovensko Facebook skupino Drožomanija (peka z drožmi), ki združuje že več kot 22.400 drožoljubov.

#4 Ali je knjiga Drožomanija na voljo tudi kot e-knjiga (Kindle) ali avdio knjiga?

Ne.

Naj vam razložim, zakaj …

Kot zvočna knjiga vam kuharska knjiga zelo verjetno ne bi prišla prav.

In Drožomanija je knjiga, za katero verjamem, da jo mora imeti vsak, ki želi postati pravi drožoman in drožomanka, na svoji knjižni polici in čim večkrat na kuharskem pultu in v rokah.

A to je le moje osebno mnenje, prepričana sem, ko jo boste dobili v roke, se boste z mano strinjali : )

Kliknite tukaj in si naročite knjigo >>

#5 Kakšen je strošek poštnine?

Poštnina na pošiljko stane 3,99 evra.

Kliknite tukaj in si naročite knjigo >>

#6 Kako poteka naročilo knjige?

Korak 1: Sprejmete odločitev in kliknete TUKAJ, kar vas bo preusmerilo na naslednji korak.

Korak 2: Na tem koraku knjigo dodate v košarico in kliknite ”Oddaj naročilo”

Korak 3: V zadnjem koraku vnesete vse potrebne podatke ter izberete način plačila in naslov dostave.

Korak 4: Kliknete gumb “Oddaj naročilo” in s tem naročite svoj izvod.

Korak 5: V nekaj dneh vam bo knjigo (skupaj z gratis suhimi drožmi) dostavil prijazen GLS-kurir ali poštar Pošte Slovenija, ki vas bo prej seveda poklical in se dogovoril za čas in datum prevzema.

Korak 6: Vaše drožasto življenje se lahko začne. : )

Preprosto.

Pišite miPogoji poslovanjaPiškotkiGDPRVračilo blagaPlačilo in dostavaFotografije: Primož Lavre, Nik Jarh Anita Šumer

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)