Drožomanija – So droži le modna muha – Clanek

ZALJUBLJENA V DROŽI ŽE OD 2012 

ZALJUBLJENA V DROŽI ŽE OD 2012 

Je kruh z drožmi le še ena

modna muha?

Je kruh z drožmi le še ena modna muha?

Ali pa je resnično pomemben način peke, ki bo poskrbel za vaše zdravje?

Ali pa je resnično pomemben način peke, ki bo poskrbel za vaše zdravje?

Toplo pozdravljeni,

Glede na to, da se danes beremo, ste verjetno v zadnjih mesecih (predvsem v karanteni) velikokrat slišali za besedo “droži”.

Poleg tega se vam je na družabnih omrežjih verjetno večkrat dnevno prikazal kakšen slasten pekovski izdelek, narejen z njihovo pomočjo ‒ najpogosteje kruh z drožmi.

Ja … V tem času ‒ ko smo več časa preživeli doma ‒ se je veliko nadobudnih ljubiteljev peke (ali tudi tistih z manj spretnimi prsti) podalo v peko z drožmi.

Kar je pravzaprav čudovito ‒ vsaj zame, saj sem strastna ljubiteljica droženja in je to postal moj nov način življenja.

Joj, oprostite – saj se še sploh

nisem predstavila …

Oh, pardon – saj se sploh nisem

uradno predstavila …

Moje ime je Anita Šumer in sem strastna gurmanka, ustvarjalka in ljubiteljica peke z drožmi na 1001 način. 

Od leta 2012 mi je do danes zaradi te ljubezni uspelo navdušiti čez 110.000 ljudi po vsem svetu z drožoživljenjem in ravno to mi daje navdih, da ustvarjam iz dneva v dan.

A žal tudi ne morem mimo dejstva, da se lahko to izjemno zanimanje izkaže za še eno “modno muho”, ki bo čez nekaj časa pozabljena.

Zato se mi zdi pomembno, da ovrednotimo bistvo te naravne peke, ki je trenutno tako priljubljena, in se vprašamo …

Kaj sploh so droži?

Kaj sploh so droži?

Čisto preprosto ‒ droži so naravno vzhajalno sredstvo.

Zmes iz moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati ali po domače ‒ vreti.

A bolj kot to je pomembnejše vprašanje …

Kaj se skriva v drožeh, da testo zaradi njih vzhaja?

Fermentacijo sprožijo naravno prisotni mikroorganizmi oz. mlečnokislinske bakterije ali divje kvasovke.

Tako kot imajo na primer razni zorjeni siri, mehurčkasto pivo, žlahtna vinska kapljica, suhomesne dobrote ter kislo zelje in repa zaradi postopka fermentacije izvrsten in unikaten okus, se podobno zgodi tudi z drožmi.

Mikroorganizmi, ki so očem nevidni, so tisti “krivci”, ki droženje spremenijo v pravo čarovnijo in poskrbijo za božanski okus.

Še najlepše pa je, da so ti mikroorganizmi povsod okoli nas, živijo tudi v našem telesu in na njem ter so se na življenje z nami preprosto navadili – smo v sožitju!

Najpomembnejša lastnost tega čudovitega domačega kvasa pa je njegova obstojnost.

Najpomembnejša lastnost tega čudovitega naravnega kvasa pa je njegova obstojnost.

S pravilnim postopkom se lahko z uspelimi drožmi zabavate še več let. 

Meni je to uspelo pred osmimi leti z mojim Rudlom (na sliki spodaj), s katerim še danes ustvarjava pregrešne drožbrote. 

Ne, Rudl niso bile moje prve, ampak druge droži – prve so mi namreč umrle : )

Super, kajne?

Absolutno!

A ne razumite me narobe …

Vem namreč, da je mogoče ustvarjati božanske pekovske dobrote tudi s klasičnim kvasom ali celo kakšnim drugim vzhajalnim sredstvom.

Gre predvsem za to, da je peka z drožmi v mojem življenju ustvarila strašen preobrat in pustila velik pečat v mojem srcu.

Gre predvsem za to, da je peka

z drožmi v mojem življenju 

ustvarila strašen preobrat in 

velik pečat v mojem srcu.

Ne, ne gre za “osnovnošolsko” zaljubljenost, ampak počutje mojega sedaj že pokojnega moža, ki so mu takrat odstranili žolčnik, se je povsem obrnilo na bolje.

Poskusila sva namreč VSE, a edino, kar je ohranilo najino ljubezen do kruha, so bile droži.

Tako se je začela moja drožzgodba, ki danes na primer v Facebook skupini šteje že skoraj 23.000 ljubiteljev droženja, ki se vsakodnevno aktivno udeležujejo razprav ter s ponosom objavljajo fotografije svojih umetnin.

A še bolj kot to me veseli dejstvo, da si vsi ti moji sledilci s tem delajo tudi izredno pomembno uslugo svojemu zdravju.

Naj vam razložim …

Ali je kruh z drožmi res bolj zdrav?

Ali je kruh z drožmi res

bolj zdrav?

Žitno zrno ima v svojem ovoju naravno prisotno fitinsko kislino, ki preprečuje telesu, da izrabi vse minerale (cink, kalcij, magnezij, železo) v njem. 

Pri testu, ki ga umesimo z drožmi, mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke nevtralizirajo fitinsko kislino, zato lahko telo vsrka več hranilnih snovi.

Naj vam razložim bolj po domače, in sicer vam predstavljam kar 3 razloge, zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav za vas …

  • Droži so torej edino fermentirano vzhajalno sredstvo, ki poskrbi, da v vašem telesu ostane več hranilnih snovi, ki so pomembni za presnovo, dobro kri in nenazadnje vaše počutje.
  • Mlečnokislinske bakterije rodu lactobacillus ‒ ki se nahajajo v drožeh ‒razgradijo sestavljene ogljikove hidrate (škrob) v enostavne (sladkor) in pri tem sproščajo mlečno in ocetno kislino. Ta pa poskrbi, da telo vsrka več mineralov.  
  • Z enostavnimi sladkorji se nato hranijo kvasovke, pri tem pa proizvajajo etanol in ogljikov dioksid, zaradi katerega testo vzhaja. Pri tem pa vi ne občutite nikakršnega napenjanja.

Tako da …

 Če povzamem zgornje trditve, vam lahko garantiram naslednje …

Kruh, pripravljen z drožmi in dolgo fermentacijo, je lažje prebavljiv,

ne obleži v želodcu in nas ne napenja. 

Kruh, pripravljen z drožmi, 

je lažje prebavljiv, ne obleži

v želodcu in nas ne napenja. 

Ker je postopek priprave takega kruha daljši, je kruh polnejšega in bogatejšega okusa ter lepe teksture. 

Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje.

Zato je tak kruh bolj zdrav od navadnega, je obstojnejši in se ne drobi ter ima nižji glikemični indeks in lažje dostopna hranila in minerale za naše telo.

Še ena zanimivost o drožeh …

Tudi sama nisem verjela, da lahko moka oživi, če ji dodamo vodo. 

Z vodo, virom življenja, začne zmes brbotati in naraščati, saj v njej oživijo nevidni mikroorganizmi, ki so v moki, zraku in na naši koži. 

To magično moč droži poznajo po vsem svetu:

Američani jih imenujejo sourdough (kislo testo), Nemci Sauerteig (kislo testo), Italijani lievito madre (matični kvas), Francozi levain in Rusi zakvaska, Španci pa massa madre (matično testo).

Še ena zanimivost o drožeh …

Tudi sama nisem verjela, da lahko moka oživi, če ji dodamo vodo. 

Z vodo, virom življenja, začne zmes brbotati in naraščati, saj v njej oživijo nevidni mikroorganizmi, ki so v moki in zraku. 

To magično moč droži poznajo

po vsem svetu: 

Američani jih imenujejo sourdough (kislo testo), Nemci Sauerteig (kislo testo), Italijani lievito madre (matični kvas), Francozi levain in Rusi zakvaska, Španci pa massa madre (matično testo).

Zanimivo, kajne?

Seveda.

In preden se lotite naravne peke kruha (ali poskusite ponovno), želim z vami deliti nekaj pomembnih informacij …

Na kaj morate biti pri peki z drožmi pozorni …

Na kaj morate biti pri peki

z drožmi pozorni …

Obstajajo 3 nenapisane “zakonitosti” pri peki z drožmi, in sicer …

Obstajajo

3 nenapisane “zakonitosti”

pri peki z drožmi, in sicer …

  • Redna skrb (droži potrebujejo skrbnega “lastnika” – za to pa ne boste porabili več kot nekaj minut na teden).
  • Potrpežljivost (vzhajanje droži je dolgotrajen proces, kot tudi vzhajanje testa –  če želimo doseči res hrustljav, mehak in dišeč kruh, se vam bo potrpežljivost splačala).
  • Dobra volja in optimizem ter kanček ljubezni : )

Dobro, morda se sliši zelo preprosto.

A vendar, resnica je, da je v ozadju peke z drožmi nešteto malih skrivnosti in zgodb, ki jih je enostavno nemogoče zapakirati v ta članek.

Če si želite ustvariti res pravo zabavo v kuhinji in se pohvaliti z zavidljivimi pekovskimi izdelki, bo za to treba preučiti še kakšno vsebino ali dve – in tako vaša naravna peka ne bo postala muha enodnevnica. : )

Hmm, Anita, ali je to vse, kar moramo 

vedeti o drožeh?

Okej Anita, ali je to vse,

kar moramo vedeti o drožeh?

Daleč od tega.

Pravzaprav obstaja še nešteto skrivnosti, postopkov in malih korakov, ki so potrebni za uspešno peko z drožmi.

Prav tako je moč najti že na stotine drožastih receptov, ki vsaj meni vedno prebudijo domišljijo.

In te bi prav z veseljem delila tudi z vami ‒ a bi za to potrebovala nešteto ur : )

V ta namen sem se pred leti ‒ zaradi povečanega navdušenja ostalih in želje po deljenju znanja ‒ lotila pisanja prve knjige o naravni peki kruha, katere naslovnico krasi kar ime Drožomanija.

In še danes težko dojamem, da je prejela svetovni naziv “Najboljša knjiga o kruhu”.

Postala je res prava senzacija in doživela je že kar četrti natis.

V njej sem strnila vse svoje znanje iz drožastega življenja in je za vse, ki se odločijo narediti ta korak k zdravem življenju, odlična spremljevalka v kuhinji. 

Ker sem izredno vesela, da ste danes

tukaj z mano, imam za vas nekaj 

simpatičnega ‒ in brezplačnega …

Ker sem izredno vesela,

da ste danes tukaj z mano,

imam za vas nekaj 

simpatičnega – in brezplačnega …

Ja ‒ uganili ste ‒ gre za recept : )

Tega je sicer moč najti v malo prej omenjeni knjigi, a jaz vam ga danes predajam kar brezplačno!

No, pa poglejmo …

Osnovni recept za pripravo kruha z drožmi …

Potrebujete:

  • 100 g aktivnih matičnih droži
  • 200 g vode 
  • 300 g pšenične polbele moke T 850 
  • 6 g soli 

Zmešajte moko in vodo v homogeno maso. 

Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodajte droži in sol. Dobro pregnetite, da se vse sestavine lepo povežejo v testo. Dvakrat ali trikrat gnetite po dve ali tri minute.

V naslednjih dveh urah naredite vsaj štiri serije potegov in prepogibov vsakih 20–30 minut. Počakajte, da testo naraste za 50 odstotkov. Preoblikujte hlebec, počiva naj na pultu, nato ga dokončno oblikujte in dajte v pomokano košarico na vzhajanje. Ko prostornina naraste na 80–90 odstotkov, ga specite v prej segreti pečici

Osnovni recept za pripravo kruha z drožmi …

Potrebujete:

  • 100 g aktivnih matičnih droži (33 %)
  • 200 g vode (66 %)
  • 300 g pšenične polbele moke T 850 (100 %)
  • 6 g soli (2 %)

Zmešajte moko in vodo v homogeno maso. 

Počiva naj vsaj 20 minut, nato dodajte droži in sol. Dobro pregnetite, da se vse sestavine lepo povežejo v testo. Dvakrat ali trikrat gnetite po dve ali tri minute.

V naslednjih dveh urah naredite vsaj štiri serije potegov in prepogibov vsakih 20–30 minut. Počakajte, da testo naraste za 80–90 odstotkov.

Preoblikujte hlebec, počiva naj na pultu, nato ga dokončno oblikujte in dajte v pomokano košarico na vzhajanje. Ko prostornina naraste na 80–90 odstotkov, ga specite v prej segreti pečici

Preprosto, kajne?

Seveda.

Recept, kot je zgoraj, in še 45 drugih receptov ter nešteto nasvetov lahko najdete v knjigi Drožomanija.

In če si želite o njej izvedeti še več ali jo občudovati v svoji kuhinji, vas vabim, da kliknete spodnji gumb, kjer boste odkrili njeno bogato vsebino …

Se drožimo naprej tam.

Anita Šumer, avtorica najboljše knjige o naravni peki kruha

P.S. Še nekaj bi vam rada zaupala …

Če se za nadaljevanje branja ne boste odločili, vam ne bom prav nič zamerila.

Moj namen danes je, da vam ovrednotim pomembnost zdrave peke kruha ter v vas obudim vsaj kanček želje po spoznavanju teh fantastičnih droži. 

In ja … če mi je to uspelo, sem presrečna : )

Pišite miPogoji poslovanjaPiškotkiGDPRVračilo blagaPlačilo in dostavaFotografije: Primož Lavre, Nik Jarh Anita Šumer

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)