11.14 Kefirko, 7. 11. 2021 Copy

Navdihujoče drožzgodbe: KEFIRKO, Slovenija

S Saško in Urško iz Kefirka bomo govorile o fermentaciji mleka, vodnem kefirju, fermentaciji zelenjave in kombuče. Ker je Kefirko podjetje, ki s svojimi izdelki želi poenostaviti fermentacijo doma, bomo seveda predstavili njihovo zgodbo. Mene pa zanima tudi, kako jim gre kaj droženje.

(1.20) Nagradno vprašanje je, koliko časa fermentiramo mlečni kefir.

(2:47) Zgodba Kefirka, kdaj in kako ste začeli, zakaj ste razvili te izdelke? In katere izdelke vse imate?

(7:45) Zakaj sploh fermentirati? Prednosti fermentacije?

(8:51) Katere so osnovne zakonitosti fermentacije mleka, vodnega kefirja, zelenjave in kombuče?

(10:44) Koliko alkohola se tvori pri fermentaciji?

(11:09) Mlečni kefir – kako ga vi pripravljate? Kakšno razmerje uporabiti? Kakšna je prava količina zrnc za pripravo mlečnega kefirja in kako poteka fermentacija? Ali na sobni temperaturi ali potem tudi še kaj v hladilniku?

(14:14) Seknundarna fermentacija – vodni, mlečni in kombuča

(17:40) Irena sprašuje kako pripravimo kombučo?

(18:37) Če kombuče nimamo doma, ali si jo lahko ustvarimo sami?

(22:55) Katka je postavila vprašanje za vodni kefir: Tudi jaz delam mlečni kefir, kombučo, vodni kefir, ki mi tudi nekaj nagaja. Imam vodo brez klora po 24 urah, ko odcedim, je želatinasto oziroma teče kot olje, okus pa enak. Zanima me tudi fermentacija zelenjave,

(20:28) Tudi Irena sprašuje za vodni kefir: na vrhu se mi naredi bela mrenica in čuden okus…tega poleti ni bilo. Pustim ga 2 dni. Po enem dnevu je mrenica in brez okusa.

(24:08) Urška, kateri je vaš najljubši način fermentacije in zakaj?

(24:44) Ali (že) pečeš z drožmi? Kakšne so tvoje izkušnje?

(26:20) Saška kateri je pa tvoj najljubši način fermentacije in zakaj?

(27:05) Ali (že) pečeš z drožmi? Kakšne so tvoje izkušnje?

(27:40) Če kefirja ne bomo dalj časa uporabljali. Kaj priporočate?

(28:19) Dehidracija kultur kako in obstojnost?

(29:06) Aktivacija posušenih kultur kako dolgo traja?

(31:40) Opažate kakšne trende v fermentaciji?

(33:50) Zakaj je dobro pripravljati kombučo v večjih posodah?

(34:55) Ali lahko za pripravo mlečnega kefirja uporabljamo surovo mleko od kmeta?

(35:44) Kje vas lahko najdemo za naročilo vaših izdelkov?

(37:13) Kaj je treba paziti pri izbiri mleka?

(40:38) Mešanje kultur ali lahko ena kultura ‘’okuži’’ drugo?

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)