11.3 Aleksandra Grilc Tomažin, Ayatana, 25. 8. 2020 Copy

Navdihujoče drožzgodbe: Aleksandra Grilc Tomažin, Ayatana, Slovenija 

Toplo dobrodrožli, dragi člani in drage članice Kluba Drožomanija,

Danes vam z veseljem predstavljam svojo sogovornico – Aleksandro iz podjetja Ayatana, ki je locirano v Lescah na Gorenjskem. 

(2.15’) Aleksandra nam najprej povedala, kaj kombuča in kefir sploh sta. Na kakšen način ju pripravljajo in zakaj morata njihova izdelka biti v hladilniku?

(3.45’) Kje se je prvič srečala s kombučo in vodnim kefirjem?

(5.27‘) Kako se je odvijalo od ideje do izvedbe – postavitve proizvodnje in blagovne znamke?

(6.50‘) S katerimi okusi so začeli? 

(7.34‘) Kateri okusi so hit letošnjega poletja?

(8.38‘) Kako veliko proizvodnjo imajo?

(10.04‘) Lea je postavila kar nekaj vprašanj. Zanima jo na splošno priprava vodnega kefirja. Mlečni ji je super, vodni pa ima okus po alkoholu. Dodaja rjavi sladkor in včasih kakšno suho sadje. Ne mara alkoholnega okusa in ga ne upa piti, ker je veliko v avtu. 

Aleksandra je opisala najbolj optimalen postopek primarne in sekundarno fermentacije ter uporabo pripomočkov. Kot zanimivost – vodni kefir je odvisen tudi od lune.

(17.01‘) Kaj lahko naredimo z vodnim kefirjem, če smo prekoračili čas fermentacije in je čutiti visoko vsebnost alkohola?

(19.28‘) Kaj se dogaja s kombučo v primeru, da je čas fermentacije predolg?

(20.35‘) Kakšna je vsebnost alkohola v njihovi kombuchi in vodnem kefirju?

(21.55‘) Milojka pa je napisala, da dela vodni kefir že več kot eno leto. Poleti ji prija pitje druge fermentacije, do pol litra na dan. Zakaj se priporoča pavza pitja vsakih 20 dni, saj nima težav?

(24.20‘) Milojka je dodala še vprašanja o uporabi vodnega kefirja pri peki z drožmi. O tem smo veliko povedala že v intervjuju s Karlom de Smedtom. Kaj se dogaja z bakterijami med peko, ? Je uporaba s termično obdelava sploh smiselna?

(26.15‘) Kako Aleksandra še uporablja vodni kefir in kombucho v kuhinji? 

(29.40’‘) So med eksperimentiranjem že naleteli na kakšno kombinacijo okusov, ki ga res ne bi ponovili in priporočali?

(31.13‘) Katere zanimive okuse dodajajo v drugo fermentacijo?

(33.15‘) Kako Aleksandra pripravi palačinke z vodnim kefirjem?

(34.23’) Aleksandra tudi peče z drožmi – povedala je, katere moke najraje uporablja. 

(35.20‘) Kaj je moto podjetja Ayatana?

(35.42‘) Kaj pa dodan sladkor? Koliko sladkorja se dodaja in kakšna je vsebnost v končnem produktu?

(39.45‘) Kako dolgo poteka prva fermentacija?

(40.30‘) Kako dolgo poteka druga fermentacija?

(45.01‘) Aleksandra je povabila vse na njihovo spletno stran www.ayatana.eu, kjer najdete obilico informacij o njihovih izdelkih in zanimive recepte za uporabo kombuche in vodnega kefirja pri ustvarjanju v kuhinji. 

 www.ayatana.eu/shop

(48.09‘) Sladko presenečenje na koncu pa me je pospremilo na novo fermentacijsko pot – pripravo lastne kombuche. 

(49.47‘) Skupaj z vašo pomočjo bom izbrala ime za svojo gobo kombuche. Štirim srečnežem, ki bodo prispevali svoj predlog, pa bo podjetje Ayatana podarilo komplet svojih izdelkov. 

Bodite še naprej dobro, drožasto in kombučasto 🙂 

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)