14.22 Drožasti krekerji Copy

Slasten in preprost prigrizek, ko se vam zahoče nekaj hrustljavega in slanega. In seveda drožastega!

Potrebovali bomo:

(za približno 4 običajne nizke pladnje)

100 g ržene moke

200 g univerzalne pšenične moke

40 g oljčnega olja

100 g vode

10 g soli

70 g aktivnih puhastih in mehurčkastih droži

V vodi raztopimo droži, sol in olje. Primešamo k moki. Nato ugnetemo kompaktno testo, podobno plastelinu. Testa nam ni treba močno gnesti, samo toliko da dobimo homogeno testo. Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi približno 6-7 ur. Nato prestavimo v hladilnik čez noč.

1 uro pred valjanjem testo vzamemo iz hladilnika, da se ogreje na sobno temperaturo. Testo nato razdelimo na 4 enako velike dele. Vsak del pred valjanjem dobro sploščimo.

Po en del na enkrat razvaljamo zelo na tanko, medtem druge dele testa dobro pokrijemo, da se ne izsušijo. Ko testo razvaljamo, naj bo debelina največ 1 mm. Na gosto prepikamo testo z vilicami. Prestavimo na papir za peko. Nato narežemo testo na poljubno velike pravokotnike ali rombe. Malce jih razmaknemo, da se ne stikajo povsem.

Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 200 stopinjah približno 10 min, da malce porjavijo po robovih. Ohladimo na rešetki in nato shranimo ali pa jih postrežemo s kakšno pomako ali jih obložimo po želji.

Preprosta pomaka:

2 veliki zvrhani žlici kisle smetane ali čvrstega jogurta

pol žlice majoneze

1/4 žličke mlete paprike

sol in poper po okusu

svež rožmarin

Vse sestavine za pomako zmešamo in po vrhu posujemo sesekljan rožmarin.

Pa slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)