14.30 Kruhova lazanja Copy

Toplo dobrodrožli, dragi drožomani in drage drožomanke!

Tokrat se bomo lotili nečesa novega. In sicer bomo iz ostankov kruha zdrožili čisto pravo kruhovo lazanjo. Recept je iz moje nove knjige Slana in sladka drožomanija. V tej jedi se zelo dobro obnese par dni star drožasti kruh. Poleg tega pa bomo za pripravo slastnega bešamela uporabili tudi puhaste in mehurčkaste droži. Ste že kaj radovedni? Najbolje, da kar začnemo.

Potrebovali bomo:za pribl. 4 lačne osebe in pekač velikosti 30 cm x 20 cm 280 g tanko narezanega drožastega kruha150 g paradižnikove omakepribl. 700 g različne zelenjave (bučke, korenje, por ipd.)1 velika čebula (100 g)sol in poper po okusuzačimbe po okusu (šetraj, majaron, peteršilj ipd.)oljčno oljemaslo za pekač Bešamel z drožmi 300 g mleka45 g masla75 g puhastih in mehurčkastih droži iz pšenične bele moke6 g solipoper po okusumuškatni orešček po okusu Za gratiniranje sir gauda (v rezinah ali nariban) NAMIG: Lahko naredite tudi mesno kruhovo lazanjo. 

V tem primeru na čebuli prepražite mleto meso.

Zelenjavo na drobno narežemo, uporabimo, kar imamo pri roki.

Na malce oljčnega olja prepražimo čebulo. Nato postopoma dodajamo zelenjavo.

Začnemo z najtršo in končamo s tisto, ki je najnežnejša. Posolimo in popopramo ter dodamo zelišča po lastni izbiri. Dobro premešamo in odstavimo, da se malce ohladi.

Medtem ko se zelenjava hladi, pripravimo bešamel.

V mleku raztopimo puhaste in mehurčkaste droži, res res dobro premešamo, da ni grudic. Lahko tudi precedimo.

Segrevamo na srednji temperaturi in dodamo košček masla.  Ko se bešamel zgosti, ga odstavimo in ga začinimo s soljo, poprom ter seveda muškatnim oreškom.

Dobro premešamo in odstavimo, da se malce ohladi.

NASVET: Če je omaka pregosta, dodajte še malce mleka.

Nato se lotimo naše krušne osnove. Kruh narežemo na res tanke rezine.

NAMIG: Rezine naj bodo tanjše od 4 mm.

Pekač res res dobro namastimo. Najbolje bo kar z maslom. Uporabimo paradižnikovo omako in vsak kos kruha dobro namočimo v njej ter ga položimo v pekač.

Morebitne kotičke lepo zapolnimo. Nato dodamo zelenjavo, približno polovico, odvisno od velikosti pekača ter razporedimo.  

Po vrhu prelijemo še drožasti bešamel in lepo porazdelimo. To ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zadnjo plast ponovno zaključimo z bešamelom ter lepo razmažemo. Pečemo v prej ogreti pečici.

NASVET: Pečico ogrejemo na 200 stopinj.

Po 15 minutah lahko dodamo še malce sira in ponovno prestavimo v pečico.

NASVET: Pečemo še pribl. 20 minut.

Po peki pustimo kruhovo lazanjo še kakšnih 15-20 minut, da se malce spočije, jo bomo lažje rezali.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije kroglic v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)