14.35 Veganska čemaževa zloženka Copy

VEGANSKA ČEMAŽEVA ZLOŽENKA

Pomlad je že v polnem razmahu, čemaževi listki pa nadebudno kuhajo na plano.

Tako se je porodila tudi tale ideja za aprilsko recepturo. Razmišljala sem o rolicah, a me je zaneslo v zloženko, ki je tako sočna, aromatična in mehka.

Recept je povsem veganski, nad njim pa bodo navdušeni prav vsi, tudi nevegani.

Priporočam kar trganje z roko, malce se bomo morda popackali, a nič ne de, še bolj tekne.

TESTO (za pekač mer 23 cm x 15 cm x 5 cm):

250 g pirine bele moke (npr. Spar Natur Pur)

120 g ovsenega napitka (npr. Spar Natur Pur)

5 g soli

50 g puhastih in mehurčkastih droži

20 g sončničnega olja

NADEV:

250 g tofuja (npr. Spar Natur Pur)

150 g ovsene kreme (npr. Spar Natur Pur)

8 g soli

10 g sončničnega olja

120 g drobno sesekljanih čemaževih listov (lahko uporabite tudi 4 velike žlice čemaževega pesta, v tem primeru ne dodajajte olja in soli)

sveže mlet poper po okusu

¼ žličke naribane limonove lupinice

Priprava testa: 

V ovsenem napitku stopimo sol ter droži. Počasi prilivamo k moki, na hitro ugnetemo testo, nepredušno pokrijemo. Čez 15 minut dodamo še olje. Nežno vmasiramo, da dobimo voljno in mehko testo.

Ponovno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za približno 30 odstotkov.

Priprava nadeva:

Tofu nadrobimo, mu dodamo ovseno kremo, olje in sol ter poper ter vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom v razmeroma gladko zmes (po potrebi strukturo popravimo z ovseno kremo). Nato primešamo še čemaž, ki smo ga prej urno sesekljali na drobcene koščke, in nastrgano limonovo lupinico.

Ko testo naraste, ga razvaljamo na pomokani površino v pravokotnik mere 35 cm x 28 cm. Po celotni površini namažemo nadev, daljšo stranico razrežemo na 7 delov in jih zložimo enega na drugega.

Pekač dobro naoljimo.

Zloženko narežemo na kose, široke pribl. 3-4 cm in jih polagamo pokonci v pekač, enega zraven drugega.  Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina podvoji.

Peka:

Pečemo v prej dobro ogreti pečici na 180 stopinjah pribl. 50-60 minut, da po vrhu testo rahlo porjavi.

Najbolje tekne zloženka še rahlo topla, a tudi hladna prija.

Urnik peke:

Če želimo zloženko za sobotno večerjo – krajša fermentacija:

– v petek zvečer na gosto nahranimo droži, da bodo v soboto zjutraj prijetno puhaste in mehurčkaste,

– v soboto zjutraj zamesimo testo in ga pustimo vzhajati 4-6 ur, da naraste vsaj za 30-50 %,

– ko testo naraste, ga razvaljamo, namažemo z nadevom, oblikujemo in postavimo v namaščen pekač,

– zloženko pustimo vzhajati na sobni temperaturi še 4-8 ur, da se podvoji, nato pa jo spečemo po navodilih. 

Če želimo zloženko za sobotno kosilo – daljša fermentacija:

– v petek zjutraj na gosto nahranimo droži, da bodo v petek popoldne prijetno puhaste in mehurčkaste,

– v soboto zjutraj zamesimo testo in ga pustimo vzhajati 4-6 ur, da naraste vsaj za 30-50 %

a) ko testo naraste, ga razvaljamo, namažemo z nadevom, oblikujemo in postavimo v namaščen pekač,

– zloženko pustimo vzhajati na sobni temperaturi 2 uri, nato pa do jutra postavimo  v hladilniku. Zjutraj jo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se podvoji, nato spečemo po navodilih. 

ALI

b) testo v posodi prestavimo v hladilnik, naslednje jutro ga vzamemo iz hladilnika, razvaljamo, namažemo z nadevom, oblikujemo in postavimo v namaščen pekač,

– zloženko pustimo vzhajati na sobni temperaturi še 4-8 ur, da se podvoji, nato pa jo spečemo po navodilih. 

Pa slasten drožotek, podelite fotografije zloženke v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

P.S. za nevegansko različico nadeva uporabite skuto in pa kislo smetano. Pri testu pa mleko namesto ovsenega napitka.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)