14.36 Fermentirana kisla smetana in maslo Copy

Najboljši kruh si zasluži primerno spremljavo, se strinjate z mano? Zato se bomo tokrat lotili nečesa novega. Pripravili bomo domačo kislo smetano in nato iz nje fermentirano maslo. Ste že kaj radovedni?

Najbolje, da kar začnemo.

Potrebovali bomo:

  • Domača kisla smetana:
  • 500 g sladke smetane (npr. Spar Natur pur)
  • 2 veliki žlici navadnega kefirja ali pa gobic mlečnega kefirja

Čas priprave: pribl. 12-16 ur (odvisno od želene kislosti)

Domače fermentirano maslo:

  • fermentirana kisla smetana od prej
  • sol ali solni cvet po želji

Dodatki po želji:

npr. sveže mleti poper, drobno sesekljan česen, peteršilj, mleti čili

V kozarcu z velikim grlom zmešamo gobice/kefir s sladko smetano, dobro pokrijemo.

Pustimo na sobni temperaturi vsaj kakšnih 12 ur ali pa 24 ur, odvisno od želene stopnje sfermentiranosti.

Vmes lahko seveda pokusite smetano. A previdno, sama se včasih kar ne morem zaustaviti.

NAMIG:

Za bolj kislo smetano pustite počivati 24 ur.

Ko smetana dovolj sfermentira, jo precedimo skozi cedilko (če uporabljamo kefirjeve gobice). Uporabimo jo lahko že kar tako. Za gostejšo strukturo pa jo pustimo v hladilniku čez noč.

A mi bomo šli še korak dlje in pripravili domače maslo.

V visoko posodo prelijemo kislo smetano in pričnemo stepati z metlicami.

Stepamo tako dolgo, da se maščoba loči od pinjenca.

Nato maslo stisnemo v kepo, pri tem iztisnemo vso tekočino. Po želji ga speremo pod hladno vodo.

NASVET:

Tako bo maslo še obstojnejše.

Potem mu lahko dodamo solni cvet, sol, poper, čili v prahu ali kakšno drugo začimbo/zelišče po želji.

Sama imam zelo rada soljeno maslo, zato bom uporabila kar solni cvet.

Po tem koraku lahko maslo oblikujemo ali pa ga vtisnemo v kakšen model.

NASVET:

Pinjenec lahko uporabite za pripravo vafljev. Recept je v eni od epizod ABC peke z drožmi.

Najbolje da kar poskusim, kaj sem sfermentirala danes 🙂

Domače maslo bom namazala na puhasto mehak toast, recept zanj pa najdete v eni od prejšnjih epizod ABC peke z drožmi. Kislo smetano pa pojedla kar na žlico.

Sta vas zamikala domača kisla smetana in maslo?

Pa slasten drožotek in naj droži!

vaša Anita Šumer

p.s. Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija-4-dopolnjena-in-razsirjena-izdaja/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)