14.40 Bučni kolač

Buče, bučke, bučkiceee 

Dodobra smo že zakorakali v jesen, ki nas razveseljuje s pisanim listjem in veliko količino buč.

Tokrat bomo skupaj zdrožili sočen in mehak bučni kolač, ki nas s svojimi začimbami že malce popelje v zimski praznični čas.

Najbolje, da kar zadrožimo:

Recept za sočen bučno-čokoladni kolač:

  • 460 g buče
  • 100 g masla
  • 90 g rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 50 g temne čokolade
  • 2 žlički cimeta
  • mleti klinčki, mleti beli poper, piment
  • 150 g pirine moke (lahko polnovredne)
  • 50 g puhastih in mehurčkastih droži

Bučo olupimo. Odstranimo semena in jo na drobno narežemo. 

NAMIG: Bučo lahko tudi naribamo.

V ponvici stopimo maslo.

Vanjo dodamo narezano bučo.

Dobro premešamo in na srednji temperaturi pražimo, da se buča nekoliko zmehča.

Nato po njej posujemo rjavi sladkor in pražimo še toliko časa, da se sladkor razpusti in da dobimo malce karamele.

V tem koraku lahko bučke še malce z lopatko sesekljamo.

Potem odstavimo, pustimo par minut, nato dodamo koščke čokolade.

Premešamo, da se raztopi.

Maso ohladimo in nato ji primešamo ščepec soli, vanilijev ekstrakt, začimbnice, kot so cimet, klinčki, piment in bel poper. Na koncu vmešamo še puhaste in mehurčkaste droži in moko.

NASVET: Preden dodamo droži, naj bo zmes le mlačna, ne vroča.

Dobro premešamo, da se vse lepo poveže skupaj.

 Zmočimo papir za peko in ga razprostremo po pekaču, da se lepo prilega.

Zmes za kolač predevamo v pekač in malo poravnamo.

Pokrijemo nepredušno.

In pustimo na sobni temperaturi 12 ur ali pa celo več.

Čas fermentacije: 12-15 ur ali tudi malce več.

V tem času bo zmes nekoliko narasla ter postala puhasta.

Dobro ogrejemo pečico na 170 stopinj. 

Če bomo pripravili še bučni premaz, bučo spečemo med peko kolača. 

Kolač pečemo tako dolgo, tako da je ražnjič, ko ga zabodemo vanj, čist.

NASVET: Približno 50-60 minut.

Nato kolač prestavimo na rešetko, da se dobro ohladi.

Če želimo, ga lahko premažemo še z bučno-sirnim premazom. Za dodatno dozo buče.

RECEPT ZA BUČNO-SIRNI PREMAZ

  • 200 g sirnega namaza 
  • 200 g pečene in spasirane buče
  • 20 g sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta (po želji)
  • 1 ščepec soli 

Za bučno-sirni namaz že med peko kolača spečemo kose buče.

Po peki odstranimo semena ter meso izdolbemo.

Prilijemo malce smetane, dodamo vaniljev ekstrakt ter ščepec soli ter spasiramo.

Vmešamo kremni sir sobne temperature.

Če naša buča ni tako rumena, lahko dodamo malce kurkume.

Na koncu nežno in počasi vmešamo še sladkor.

Kolač po vrhu premažemo.

Če imamo radi orehe, lahko tudi te posujemo po vrhu kolača.

Namig: Uporabite karamelizirane orehe.

In na koncu uživamo v njem, še bolje pa, če ga podelimo in veselje množimo.

Naj droži!

URNIK PEKE: 

Vse sestavine za kolač zmešamo skupaj in pustimo počivati 12-15 ur ali tudi malce več.

Pečemo na 170 stopinj 50 – 60 minut.

p.s. Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija 

https://www.drozomanija.si/trgovina/knjige/knjiga-drozomanija/

ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija 

p.s.s. Drožpomočniki, s  katerimi bo vaša peka poskočila na novo raven, pa vas čakajo tukaj:

https://www.drozomanija.si/kategorija-izdelka/pripomocki/

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)