4.2 Ta beli pšeničnik Copy

Najlažja vrsta moke za učenje peke je pšenična bela moka T 500, saj ima dober gluten. Ta recept lahko uporabimo tudi s pšenično polbelo moko T 850. V videoreceptu je uporabljena dvojna količina sestavin, saj sem prikazala oblikovanje hlebca in štruce.

ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA TA BELEGA PŠENIČNIKA

1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 6-10 ur).

2) Čez 6-10 ur zmešamo testo po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 5-10 ur).

3) Oblikujemo in damo v košarico. Vzhajamo na sobni temperaturi 1-2 ali 3 ure.

4) Pečemo zvečer po navodilih.

ALI

5) Košarico damo v hladilnik in pečemo naslednji dan zjutraj, popoldne ali zvečer. Če testo še ni primerno vzhajano, ga pustimo na pultu.

PO URAH*

8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.

13.00/14.00 ugnetemo testo in pokrito damo na vzhajanje.

18.00/19.00/20.00 oblikujemo in damo v košarico

22.00/23.00 pečemo ali damo v hladilnik in pečemo naslednji dan.

*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda testo takoj po zamesu, po vzhajanju v posodi, v košarici in pred peko.

Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.

Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.

RECEPT:

Drožni nastavek:

10 g aktivnih matičnih droži (2 %)
50 g pšenične bele moke T 500  (10 %)
40 g vode (8 %)

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se njihova prostornina podvoji.

ALIUporabimo kar 100 g matičnih droži ali več, ki so puhaste in mehurčkaste.

Glavno testo:

500 g pšenične bele moke T 500 (100 %)
325 g vode (65 %)
10 g soli (2 %)

Vse sestavine dodamo moki. Droži so puhaste in kar plavajo na vodi, kar je zelo dober znak. Nato dodamo še sol. In vse dobro premešamo. Ko ne gre več s kuhalnico, pa uporabimo roke. In ugnetemo homogeno zmes, v kateri ne bo grudic in ne suhih delov. Ni pa nam je treba močno gnesti. Nepredušno pokrijemo in pustimo počivati še približno 15 minut.

Po 15 minutah testo znova dobro pregnetemo, kakšne 2-3 minute. Znova pokrijemo. In pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji, približno 5-10 ur. Vmes lahko naredimo potege in prepogibe (glejte 9. videoposnetek, ni pa nujno, lahko izpustimo).

Oblikujemo hlebec/štruco po navodilih v videoposnetkuOblikovanje bo pomagalo, da se testo ne bo razlezlo v pečici.

Pokrito vzhajamo na sobni temperaturi še kakšno uro ali dve:

  1. Pečemo takoj po navodilih.

ALI

  1. Košarico damo v hladilnik in pečemo naslednji dan (zjutraj, popoldne, zvečer) po navodilih.

Najlažja vrsta moke za učenje peke je pšenična bela moka T 500, saj ima dober gluten. Ta recept lahko uporabimo tudi s pšenično polbelo moko T 850. V videoreceptu je uporabljena dvojna količina sestavin, saj sem prikazala oblikovanje hlebca in štruce.

ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA TA BELEGA PŠENIČNIKA

1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 6-10 ur).

2) Čez 6-10 ur zmešamo testo po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 5-10 ur).

3) Oblikujemo in damo v košarico. Vzhajamo na sobni temperaturi 1-2 ali 3 ure.

4) Pečemo zvečer po navodilih.

ALI

5) Košarico damo v hladilnik in pečemo naslednji dan zjutraj, popoldne ali zvečer. Če testo še ni primerno vzhajano, ga pustimo na pultu.

PO URAH*

8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.

13.00/14.00 ugnetemo testo in pokrito damo na vzhajanje.

18.00/19.00/20.00 oblikujemo in damo v košarico

22.00/23.00 pečemo ali damo v hladilnik in pečemo naslednji dan.

*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda testo takoj po zamesu, po vzhajanju v posodi, v košarici in pred peko.

Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.

Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.

RECEPT:

Drožni nastavek:

10 g aktivnih matičnih droži (2 %)
50 g pšenične bele moke T 500  (10 %)
40 g vode (8 %)

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se njihova prostornina podvoji.

ALIUporabimo kar 100 g matičnih droži ali več, ki so puhaste in mehurčkaste.

Glavno testo:

500 g pšenične bele moke T 500 (100 %)
325 g vode (65 %)
10 g soli (2 %)

Vse sestavine dodamo moki. Droži so puhaste in kar plavajo na vodi, kar je zelo dober znak. Nato dodamo še sol. In vse dobro premešamo. Ko ne gre več s kuhalnico, pa uporabimo roke. In ugnetemo homogeno zmes, v kateri ne bo grudic in ne suhih delov. Ni pa nam je treba močno gnesti. Nepredušno pokrijemo in pustimo počivati še približno 15 minut.

Po 15 minutah testo znova dobro pregnetemo, kakšne 2-3 minute. Znova pokrijemo. In pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji, približno 5-10 ur. Vmes lahko naredimo potege in prepogibe (glejte 9. videoposnetek, ni pa nujno, lahko izpustimo).

Oblikujemo hlebec/štruco po navodilih v videoposnetkuOblikovanje bo pomagalo, da se testo ne bo razlezlo v pečici.

Pokrito vzhajamo na sobni temperaturi še kakšno uro ali dve:

  1. Pečemo takoj po navodilih.

ALI

  1. Košarico damo v hladilnik in pečemo naslednji dan (zjutraj, popoldne, zvečer) po navodilih.

NASVET:Če imate mojo knjigo Drožomanija, tam najprej zmešam moko in vodo, pokrijem in pustim vsaj 15 minut, nato šele dodam sol ter droži. Zaradi poenostavitve izpuščam ta počitek/avtolizo.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)