4.3 Pogača Copy

Slastno-hrustljava zvezda na vaši mizi ter tudi na mojih celodnevnih praktičnih delavnicah.

ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA POGAČO

1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 6-10 ur).

2) Čez 6-10 ur zmešamo testo po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 5-10 ur).

3) Predevamo v naoljen pekač in po vrhu polijemo olje, razporedimo rožmarin in posujemo sol.

4) Pečemo takoj.

ALI

5) Pokrijemo s kapo za prhanje, pustimo na pultu še kakšni dve uri, in nato damo v hladilnik ter pečemo naslednji dan zjutraj, popoldne ali zvečer. Če testo še ni primerno vzhajano, ga pustimo na pultu.

PO URAH*

8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.

13.00/14.00 ugnetemo testo in pokrito damo na vzhajanje.

19.00/20.00 predevamo v naoljen pekač in po vrhu polijemo olje, razporedimo rožmarin in posujemo sol, pečemo takoj.

ALI
22.00/23.00 pokrito damo v hladilnik in pečemo naslednji dan.

*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda testo takoj po zamesu, po vzhajanju v posodi.

Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.

Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.

RECEPT:

Drožni nastavek:

10 g matičnih droži (2 %)

40 g vode (8 %)

50 g bele pšenične moke (10 %)

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se njihova prostornina podvoji.

ALIUporabimo kar 100 g matičnih droži ali več, ki so puhaste in mehurčkaste.

Glavno testo (za pekač velikosti 19 x 32 cm): :

500 g bele pšenične moke (100 %)

350 g vode (70 %)

10 g soli (2 %)

Pred peko pa še: oljčno olje in pa grobo sol ter rožmarin

V 325 g vode raztopimo sol in droži ter počasi prilivamo k moki. Ugnetemo v homogeno zmes. Dobro pokrijemo in pustimo počivati. Po 15 minutah dodamo preostanek vode in ga ugnetemo v testo.

Dobro pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji, približno 5-10 ur.

Nato lahko testo damo takoj peči ali pa ga prestavimo za najmanj 10 ur do 20 ur v hladilnik, da bo počasi zorelo. Pri oblikovanju dobro naoljimo pekač, ne skoparimo z oljem, bolj je mastno, bolj slastno in hrustljavo.

Testo prekucnemo na naoljen pekač in obrnemo, da bo gladka stran gledala navzgor.

Po vrhu ponovno polijemo olje. S prsti zaigramo klavir in po testu naredimo luknjice.

Potresemo z grobo soljo in listki rožmarina.

Pečemo v prej ogreti pečici na 240 stopinjah približno 20-25 minut, da se lepo zlato-rjavo zapeče.

NAMIG: Uporabimo lahko tudi češnjeve paradižnike in rožmarin. Ali pa česen, tega dodamo malce kasneje, ko je pogača na pol pečena, drugače pogreni.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)