4.4 Drožpica Copy

Najboljša pica na svetu, a ne verjemite mi na besedo, poskusite sami ☺

ČASOVNICA ALI URNIK PEKE ZA DROŽPICO ZA KOSILO ali VEČERJO

1) Zjutraj vzamemo droži iz hladilnika. Jih nahranimo do želene količine droži ali naredimo nastavek po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo (nekje med 6-10 ur).

2) Čez 6-10 ur zmešamo testo po receptu. Pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji (nekje med 5-10 ur).

3)Oblikujemo dva hlebčka in ju damo v pomokano posodo.

4) Pečemo takoj.

ALI

5) Pokrijemo s kapo za prhanje, pustimo na pultu še kakšni dve uri, in nato damo v hladilnik ter pečemo naslednji dan zjutraj, popoldne ali zvečer. Če testo še ni primerno vzhajano, ga pustimo na pultu.

PO URAH*

8.00 matične droži vzamemo iz hladilnika, jih nahranimo ali naredimo nastavek po receptu.

13.00/14.00 ugnetemo testo in pokrito damo na vzhajanje.

18.00/19.00 oblikujemo hlebčka in ju damo v pomokano pravokotno posodo s pokrovom. Pustimo eno uro zunaj.

20.00/21.00 posodo damo v hladilnik čez noč do časa za kosilo naslednji dan.

Naslednji dan:

1 uro pred peko vzamemo posodo iz hladilnika in oblikujemo pico ter pečemo naslednji dan.

*Vse ure so samo približne, oglejte si videoposnetek, da boste videli, kako zgleda testo takoj po zamesu, po vzhajanju v posodi.

Ko je topleje, droži delajo hitreje, takrat uporabite manj droži ali hladno vodo.

Pozimi lahko uporabite več droži, da bo hitreje vzhajalo.

RECEPT:

Drožni nastavek:

10 g aktivnih matičnih droži (2 %)
20 g pšenične bele moke T 850 (10 %)
10 g vode (8 %) 

Sestavine zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se njihova prostornina podvoji.

ALI

Uporabimo kar 40 g matičnih droži ali več, ki so puhaste in mehurčkaste.

Glavno testo za približno 2 pici po 250 g:

250 g bele pšenične moke (90 %)

30 g polnozrnate pšenične moke (10 %; lahko nadomestimo s pirino polnovredno ali pa belo pšenično)

180 g vode (65 %)

6 g soli (2 %)

40 g puhastih in aktivnih droži (16 %)

Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes, brez grudic in suhih delov. Dobro pokrijemo in čez 5 minut ponovno pregnetemo.

Pokrito pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za polovico. To lahko traja med 4-10 ur. Nato ga lahko prestavimo v hladilnik za 14-20 ur ali pa kar takoj oblikujemo kroglice.

Oblikujemo kroglice, počivamo, raztegnemo, obložimo in pečemo po navodilih v videoposnetku.

NASVET:

Pico pečemo na najvišji temperaturi, brez pare. Zmerno jo obložimo. Najlaže jo bomo prestavili s papirjem za peko.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)