4.7 Slaniki Copy

DROŽASTI SLANIKI

Tokratni videorecept je nastal na pobudo vas, dragih članov in članic spletne drožine. Puhasto mehki drožasti slaniki bodo našli svoje mesto tudi na dopustu, med potjo v hrib, sprehodom ob morju ali pa kar tako kot prigrizek za popoldansko malico. Menda se fino obnesejo tudi kot tanki podolgovati sendviči.

RECEPT

Sestavine za 9 slanikov po pribl. 84 g 

400 g pšenične bele moke

210 g mleka

40 g kisle smetane

8 g soli

60 g puhastih in mehurčkastih droži (ki jih pripravimo iz 10 g matičnih droži, 20 g vode in 30 g bele pšenične moke 6-8 ur pred zamesom)

40 g sončničnega olja

Beli preliv:

60 g droži 20 g vode ali več po potrebi

6 g soli

PRIPRAVA TESTA

V posodo z mleko usujemo sol ter dodamo kislo smetano. Dobro premešamo.Nato dodamo puhaste in mehurčkaste droži, ki so se lepo podvojile od zadnjega hranjenja. Ponovno premešamo, da se lepo raztopijo. Lahko uporabimo tudi metlico.

Potem prilijemo še rastlinsko olje in ponovno premešamo. To tekočino počasi prilivamo počasi k moki. Nato z vilico ali žlico premešamo.

In prilijemo še preostanek tekočine in dobro zmešamo.Ko ne gre več z vilico, uporabimo roko in ugnetemo grobo, še nerazvito testo. Brez suhih delov in brez grudic, a vseeno homogeno testo. Damo ga nazaj v posodo in pokrijemo s kapo.

Po 10 minutah počitka ga ponovno pregnetemo.In posodo ponovno pokrijemo.

Po 10 minutah ga še zadnjič pregnetemo, testo bo mehkejše in voljnejše. Oblikujemo ga v kroglo. Pokrijemo in pustimo počivati.

VZHAJANJE

Na sobni temperaturi naj stoji toliko časa, da se prostornina skoraj podvoji, torej ko testo naraste za pribl. 50 %. To traja približno 4-8 ur nekje. Vmes lahko testo tudi damo v hladilnik za daljšo fermentacijo, v tem primeru ga lahko tam pustimo tudi čez noč. Pred oblikovanjem ga nato damo vsaj za 1 uro na sobno temperaturo.

OBLIKOVANJE

Pult nežno pomokamo. Testo ločimo od posode in ga damo na pomokan pult. Z nožem za razrez testa ga razdelimo na 9 delov. Ponovimo s preostankom testa. Vsak kos naj tehta pribl. 85 g.

Če premalo natehtamo, damo dodatek vedno na sredino.

Vsak del sploščimo in ga pričnemo zapogibati proti sebi. Pri tem nežno pritiskamo v testo, da ustvarimo napetost. Svaljek s prsti razvaljamo na ustrezno dolžino od znotraj navzven.

Isto ponovimo še s preostalimi kosi testa.

Ponovno testo sploščimo in ga pričnemo zapogibati proti sebi. Pri tem nežno pritiskamo v testo, da ustvarimo napetost.

Svaljek s prsti razvaljamo na ustrezno dolžino od znotraj navzven.

Če se nam upira, ga pustimo počivati.

Svaljek nato prestavimo na pekač s papirjem za peko. Tako da je šiv ali spoj spodaj.

Isto ponovimo še s preostalimi kosi testa.

Ponovno testo sploščimo in ga pričnemo zapogibati proti sebi. Svaljek s prsti razvaljamo na ustrezno dolžino od znotraj navzven.

Še zadnji svaljek preložimo v pekač in pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo izsušitev.

Pustimo tako dolgo vzhajati, da se slaniki podvojijo.

Pred peko segrejemo pečico na 240 stopinj, program zgornje in spodnje grelo.

Za preliv uporabimo puhaste in mehurčkaste droži.

Dodamo jim vode.

In dobro premešamo, da se raztopijo. 

Prilijemo še malce vode.

In ponovno premešamo.

Nato dodamo še sol.

In res dobro premešamo, zmes se bo malce zgostila, po potrebi prilijemo še malce vode.

Struktura preliva naj bo takšna.

Ko so slaniki podvojeni, nekje po 4-6- urah, je čas za naslednji korak.

Dobro jih premažemo z rastlinskim oljem. Po vsej površini.

Pečemo približno 10 minut.

Med tem si pripravimo preliv. V večji kozarec damo vrečko in vanjo nalijemo beli preliv.

Zavežemo vrečko, da nam preliv ne izteče.

Slanike vzamemo iz pečice. Ter preliv z vrečko, ki smo ji odrezali majhen konček, nanesemo čez celotno površino slanikov. 

Pekač prestavimo nazaj v pečico. Po približno 10-15 minutah so slaniki pečeni. Pokrijemo jih s čisto servieto. Zdaj pa samo še uživamo v tej drožastični mehkobi.

Pa slasten drožotek,

Anita

p.s. Ne pozabi objaviti fotke svojih slanikov v naši FB-skupini Kluba drožomanija ?

PEKA: 

Pečemo v predhodno dobro ogreti pečici na 240 stopinjah, najprej 10 minut, nato pa še tako dolgo da porumenijo/porjavijo, pribl. 10-15 minut

URNIK PEKE:

Če želimo slanike za kosilo:

Zjutraj pripravimo drožni nastavek iz 10 g matičnih droži, 20 g vode in 30 g bele pšenične moke 6-8 ur pred zamesom. Pokrito pustimo, da se podvoji. 

Če pa uporabimo kar 60 g puhastih in mehurčkastih matičnih droži, lahko popoldne zamesimo testo.

Po zamesu postopoma dodajamo vodo v korakih.

Nato pustimo na sobni temperaturi, da testo naraste za približno 50 %. Nekje 4-8 ur. 

Prestavimo v hladilnik.

Dopoldan  vzamemo testo iz hladilnika, oblikujemo slanike in damo na papir za peko ter vzhajamo na sobni temperaturi še 2-4 ure. Spečemo po navodilih.

Slaniki za večerjo

  1. DALJŠA FERMENTACIJA: Isti urnik kot zgoraj, vendar testo vzamemo iz hladilnika popoldan, oblikujemo in vzhajamo in nato spečemo po navodilih. 
  2. KRAJŠA FERMENTACIJA: Pozno zvečer naredimo nastavek, zjutraj zamesimo testo, vzhajamo na sobni temperaturi, da testo naraste za 100 %. Oblikujemo in vzhajamo 2-4 ure in nato spečemo po navodilih.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)