9.6 Drožasti jabolčni drobljenec Copy

Slasten, hrustljav posladek, ki ga z dodatkom droži še izboljšamo in nadgradimo.

Tako preprost za pripravo! Vanj lahko podtaknemo tudi polnovredno moko ter ga tako naredimo bolj zdravega. 😉

Za 6 keramičnih skodelic ali en srednje velik pladenj:

SESTAVINE (za krhko drožasto testo):

20 g puhastih in mehurčkastih droži

150 g pšenične polnovredne moke

25 g hladne vode

75 g hladnega masla

3 g soli

50 g sladkorja, zmešamo z drobljencem tik pred peko

POSTOPEK:

Vse sestavine, razen sladkorja, med prsti na hitro pomanemo v grudice, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 12 ur lahko tudi več. 

Pred peko damo drobljenec na hladno, da se maslo strdi. Tako bo še bolj hrustljav.

SESTAVINE (za sočen nadev):

800 g nakockanih in bolj kiselkastih jabolk

75 g masla

50 g sladkorja

1 žlica ruma

1 velika žlica mletega cimeta

2 žlici sladke smetane

1 žlička vanilijevega ekstrakta

Stopimo maslo in po njem posujemo sladkor, ne mešamo, pustimo, da se stopi, nato prilijemo sladko smetano, nato še rum, dodamo cimet in vaniljev ekstrakt. 

Dobro premešamo, da se vse lepo stopi. 

Nato dodamo na kocke narezana jabolka in ponovno dobro premešamo ter še malce popečemo v kozici, da se jabolka rahlo zmehčajo.

SESTAVLJANJE POSODIC:

Pekač ali ognjevarne posodice dobro namastimo, do ¾ jih napolnimo z jabolčnim nadevom. Pred peko sladkor zmešamo s hladnim drobljencem in posujemo po vrhu, rahlo pritisnemo v posodice.

PEKA:

Pečemo v prej ogreti pečici na 200 stopinjah, pri majhnih posodicah pečemo pribl. 45 minut, pri večjem pekaču dobro uro.

Najbolje tekne še rahlo mlačen, je pa slastno drožastičen tudi ohlajen naslednji dan.

URNIK PEKE:

Če si drobljenec želite za posladek po kosilu

Vse sestavine z drožmi vred umešate večer prej in pustite čez noč na sobni temperaturi.

Zjutraj dajte testo za par uric v hladilnik in medtem pripravite sočen jabolčni nadev.

V pekač najprej naložite nadev, povrhu pa drožasto krhko testo.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije drobljenca v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)