9.9 Veganski drožasti krofi Copy

Dragi člani in drage članice Kluba Drožomanija, z vami delim veganski recept za drožkrofe. Tako slastne in puhaste, kot klasične, a le z rastlinskimi sestavinami. POTREBUJETE:

  • 400 g pšenične bele moke
  • 230 g ovsenega napitka
  • 10 g vanilj. ekstrakta
  • 1 noževa konica kurkume
  • 60 g sladkorja
  • 20 g ruma
  • 8 g soli
  • 2 žlički mlete limonine lupinice
  • 240 g sladkega nastavka
  • 40 g sončničnega olja (prihranimo za kasneje)

POSTOPEK:Najprej preverite aktivnost vaših droži – naj bodo puhaste in mehurčkaste. Nato zamesite sladki drožni nastavek in ga pustite na sobni temperaturi.

● aktivne in puhaste matične droži (10 g)
● 20 g vode
● 12 g rjavega/belega sladkorja
● 50 g bele pšenične moke

Čez 12 ur še enkrat nahranite sladki drožni nastavek. Zmes naj bo tako gosta kot testo. Pustite nepredušno pokritega na sobni temperaturi.
sobni temperaturi.

● 40 g vode in v njej raztopite
● 23 g rjavega/belega sladkorja, nato
● 90 g bele pšenične moke in ugnetite testo. ZAMES:
Ko se je sladki drožni nastavek potrojil, zamesimo testo za krofe. Vse sestavine naj bodo sobne temperature.

Ovseni napitek in rum damo skupaj v vrč. Sladki drožni nastavek natrgamo in namočimo v  napitku in rumu.

Dodamo še vse ostale sestavine: sladkor, sol, kurkumo, vanilijev ekstrakt ali pasto ter limonino lupinico ter vse res dobro premešamo. Lepo počasi prilivamo k moki in nenehno mešamo.

Ugnetemo mehko testo, da ni suhih delov in grudic. Pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut. 

DODATEK OLJA: Po počitku vmasiramo olje v 2. korakih. Če se nam upira, ga lahko vmes pokrijemo in po počitku ponovimo vajo.

OBLIKOVANJE:Čez približno 4 ure iz vzhajanega testa oblikujemo kroglice. Zložimo jih na pomokan serviet, pomokamo tudi po zgornji površini ter pokrijemo s servieto in folijo.  CVRENJE:
Naslednje jutro vsaj 45 minut pred cvrtjem odkrijte krofe, da se po vrhu prične tvoriti kožica/se prične površina rahlo sušiti.
20 minut prej dajte na kuhalno ploščo kozico s pokrovom in jo pričnite počasi segrevati na srednji temperaturi, NE na visoki, naj se olje res počasi
segreje (165-170 stopinj). Olje naj bo pokrito. Če imate npr. 9 stopenj, segrevajte pokrito na 6. stopnji.

Po cvrenju jih odložite na krožnik, ki ste ga prekrili s papirnato servieto. In jih dobro popivnajte.

Še nekoliko tople krofe lahko napolnimo z želeno kremo ali marmelado.    URNIK PEKE:Če želimo drožkrofe za nedeljski zajtrk V petek zvečer ob 19.00 naredimo 1. korak sladkega drožnega nastavka. V soboto zjutraj ob 8.00 naredimo 2. korak sladkega drožnega nastavka. Ko se sladki drožni nastavek potroji, okrog 16.00, zamesimo testo za krofe. Na sobni temperaturi naj testo vzhaja do 20.00, nato pa oblikujemo kroglice. Čez noč jih pustimo na sobni temperaturi, pokrite s servieto in folijo. V nedeljo zjutraj jih ocvremo in pohrustamo. 

Pa slasten drožotek, podelite fotografije krofov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

Naj droži,

vaša Anita

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)