Poznaš prekmursko? Prleško? Podpohorska pa je najmlajša med omamnimi gibanicami. Sveže sfermentirana in pripravljena, da zasede svoje mesto med legendami!
Dragi drožoman, draga drožomanka, z Martinom iz Graška se nama je tokrat zaluštalo sladko. Malce tradicionalno, prijetno osvežilno, nikakor pa osladno. Najin slog ste v preteklih recepturah že malce spoznali – Martin se odlično znajde s kreativnimi fermentiranimi nadevi na rastlinski osnovi, jaz pa pustim svoj pečat pri testenem delu z drožmi.
Kar lotimo se novega podviga!
Predpriprava za 110 g turbo sladkih droži
(za najboljše vzhajanje obogatenega testa; skupno pribl. 26 ur):
1. korak: zmešamo vse, pokrijemo in pustimo, da se podvoji, pribl. 10-15 ur):
10 g vode
5 g sladkorja
10 g aktivnih in puhastih droži
25 g bele pšenične moke
2. korak: dodamo, zmešamo, pokrijemo in pustimo, da se potroji (pribl. 8-10 ur):
10 g rjavega sladkorja
15 g vode
35 g bele pšenične moke
TESTO ZA GIBANICO (okrogel pekač premera 26 cm):
110 g sladkega drožnega nastavka od prej
300 g pirine polbele moke
150 g ovsenega napitka
6 g soli
30 g sladkorja
30 g ruma
1 noževa konica kurkume
pol žličke naribane limonove lupinice
20 g sončničnega olja
PRIPRAVA TESTA:
V ovseni napitek nacufamo sladki nastavek, dodamo limonovo lupinico, sol, sladkor, rum in kurkumo. Vse to primešamo k moki in ugnetemo srednje mehko in voljno testo.
Pokrijemo nepredušno in po kratkem počitku npr. 10 minut nežno vmasiramo še olje. Če se nam testo upira, počakamo še malce in ponovimo vajo.
VZHAJANJE TESTA:
Testo pustimo pokrito v posodi, da naraste za polovico, nato ga razvaljamo v velikost pekača in pustimo približno 4 cm roba, ki ga zapognemo po stenah pekača.
NASVET: Uporabi ravno prav velik model z dvignjenim robom.
Nato lahko testo dobro pokrito prestavimo na hladno za podaljšano vzhajanje in izboljšano prebavljivost.
Lahko pa ga takoj po valjanju napolnimo z nadevom in privihamo robove navzdol na nadev in vzhajamo še kakšne 4-7 ur, da postane puhasto.
PEKA:
Potem pa gibanico spečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinjah pribl. 1 uro.
NADEV:
430 g (čičerikine) rikote
190 g svilnatega tofuja
10 g ruma
60 g sladkorja
1 žlica limonovega soka
1 žlička naribane limonove lupinice
Vse sestavine zblendamo v precej tekočo zmes, a brez skrbi, med peko se bo nadev lepo utrdil.
Če jo boš zdrožil/-a, naju označi v objavi Graška in Anita Šumer – drožomanija
Naj droži in fermentira,
Anita in Martin