14.12 Drožast pirin kruh v modelu Copy

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Danes bomo končno zdrožili svoj prvi drožasti kruh, in da bo čisto preprosto, ga bomo dali kar v modelu.

Potrebovali boste (za 1 kruh v modelu dimenzij 22 cm x 10,5 cm x 7 cm ):

60 g aktivnih droži (puhastih, dišečih in mehurčkastih)

350 g pirine bele moke

50 g pirine polnovredne moke

240 g vode (ali več po potrebi)

8 g soli

Postopek:

Vodo in droži ter sol zmešajte, nato postopoma prilivajte v moko. Zgnetite v gladko testo, ne gnetite preveč in neprodušno pokrijte. Pustite počivati 5 minut. Če je testo pregosto, lahko po tem počitku dodaste še malce vode, ko testo še enkrat nežno pregnetete. A ne preveč, saj pirina moka žejna kot pšenična. Neprodušno pokrijte.

NAMIG: tako se testo ne bo izsušilo po vrhu

Pustite 4-6 ur na sobni temperaturi ali tako dolgo, da se testo poveča za 50 %. Nato oblikujte štruco, jo dajte v model, pokrijte ter pustite na pultu še kakšno uro do 2 uri. Nato jo dajte v hladilnik za 10-20 ur.

NAMIG: Testo bo na hladnem zorelo in postalo še laže prebavljivo.

Takšen kruh lahko nato spečete že za zajtrk, seveda če je po izletu v hladilnik primerno vzhajal. Drugače ga pustite še toliko časa na pultu, da se vsebina pekača približno podvoji. Zdaj pa bomo tale drožasti kruh spekli. Na dno pečice najprej postavite plitki pekač. Pečico segrejte na najvišjo temperaturo (275 ali 250 stopinj). Testo zarežite po površini pod kotom 90 stopinj kakšen cm globoko. Model s testom takoj dajte v pečico in znižajte temperaturo na 240 stopinj. V plitki pekač nato vlijte vodo. Hitro zaprite.

NAMIG: Para v pečici, hrustljava skorjica na mizi.

Para bo površino testa med peko vlažila in testo bo lahko še bolje vzhajalo. Po 15 min odstranite pekač z vodo in pecite še pribl. 30-40 min, dokler skorjica zlato-rjavo ne porjavi. Kruh po peki vzemite iz modela ter ga ohladite na rešetki

NAMIG: Tako bo ostal hrustljav in se ne bo zasopil.

Naš prvi drožasti kruhec je pečen, dobro ohlajen in pripravljen na uživanje.  Sama se ne morem upreti rezini ali dvema svežega kruha, namazanega s fermentiranim maslom.

Kaj pa vi najraje namažete na kruh?

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/)

ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)