14.13 Bučno-jabolčna pita Copy

Toplo dobrodrožli, jesen je že tukaj in z njo jesenski darovi. Tako bomo danes zdrožili slastno drožasto pito z nadevom iz buč in jabolk.

Potrebovali bomo:

Za drožasto krhko testo:

300 g pirine/pšenične polnovredne moke

120 g puhastih in aktivnih droži

2 ščepca soli

pol žličke vaniljevega ekstrakta

50 g rjavega sladkorja

200 g hladnega in nakockanega masla (za vegan. različico kokosovo maslo)

Za bučno-jabolčni nadev:

800 g očiščene buče (najbolje hokaido, brez semenk)

3 srednje velika jabolka

1 vaniljev puding

300 g mleka (ali rastlinskega napitka)

1 ščepec soli

1 žlička cimeta

50 g sladkorja

pol žličke vaniljevega ekstrakta

1 kremni sir sobne temperature (za vegan. različico 200 g namočenih in zblendanih oreškov)

Najbolje, da kar zadrožimo. Droži naj bodo kot vedno res krasne in puhaste, kot so te. Najprej bomo pripravili drožasto krhko testo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo v posodi. Nato na hitro ugnetemo maslo. Za čim bolj krhko testo testa ne smemo preveč gnesti. Samo toliko, da se sestavine povežejo. Pustimo pokrito na sobni temperaturi kakšne 3 ure. Nato testo razvaljamo na velikost pekača in pekač postavimo čez noč v hladilnik. Naslednji dan testo slepo spečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 30-40 min. Po peki pustimo, da se podlaga lepo ohladi. V še vročo pečico damo narezane bučne krhlje in na kocke narezana jabolka. Pečemo, dokler se buča ne zmehča in rahlo karamelizira. Bučo olupimo in spasiramo z vilico. Nato pripravimo puding po receptu na vrečki, samo z manj mleka. V rahlo ohlajeno zmes dodamo bučni pire in kremni sir. NAMIG: Zmes lahko prepasiramo skozi cedilo. Zmes še malo ohladimo. Po podlagi za pito razporedimo koščke pečenih jabolk in čez premažemo bučni nadev. Postavimo čez noč v hladilnik, da se strdi. Po želji postrežemo s stepeno smetano.

Slasten drožotek!

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)