14.15 Drožštrudl Copy

Toplo dobrodrožli, danes bomo zdrožili sočen in slasten drožštrudl, takšen, ko ga je včasih pripravljala babica. Droži bomo v testo dodali zaradi boljše raztezljivosti in seveda prebavljivosti : )

Potrebovali bomo:

20 g puhastih, mehurčkastih in aktivnih droži

300 g pšenične bele moke

150 g vode (ali več po potrebi)

6 g soli

Za nadev pa še:

700 g naribanih jabolk (bolj kiselkastih)

sladkor po okusu

mleti cimet po okusu

2 zvrhani žlici krušnih drobtin

40 g masla

NAMIG: Namesto jabolk lahko uporabite tudi drugo sadje po izbiri.

Droži zmešajte z vodo in soljo, nato postopoma prilivajte v moko ter mešajte. Ugnetite voljno testo in ga pokritega pustite na sobni temperaturi dobro uro.

Nato skledo postavite za vsaj 12 ur v hladilnik. Testo ne sme narasti. Če se to zgodi, ga preprosto pregnetite in pustite počivati vsaj 20 min.

Preden boste testo razvlekli, pustite, da se segreje na sobno temperaturo.

Medtem pripravimo nadev. Jabolka naribajte in rahlo ožmite, posujte jih s cimetom in sladkorjem. Na maslu prepražite drobtine, a ne preveč, ne smejo porjaveti. Tako, zdaj pa bomo testo razvlekli kar do Koroške, od koder prihajam 😉 pri tem nam bo v veliko pomoč, če delovno površino nekoliko namastimo z maslom.

Testo tanko razvlecite, če se vam upira, naj še malce počiva. Po vrhu razporedite jabolčni nadev in posujte maslene drobtine. Zvijte ter dajte v namaščeni pekač. Pecite v predhodno ogreti pečici na 200 stopinjah Celzija, da lepo porjavi, pribl. 45-55 min. Postrezite še malce toplega in uživajte, kot bom zdaj jaz. 

Lep drožasti pozdrav in naj droži,

vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)