14.17 1, 2, 3, Tako hitro se kruh naredi Copy

Toplo dobrodrožli v Sparovi seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Še naprej bomo odkrivali čudovito slasten svet peke z drožmi. Z mano je ponovno moj zvesti spremljevalec Rudl, saj se ga še spomnite, kajne? Upam, da imajo tudi vaše droži že svoje ime. Danes bomo zdrožili kruh, ki bo kar hitro pripravljen, in sicer nas čaka recept iz moje 1. knjige Drožomanija.

1, 2, 3 tako hitro se kruh naredi

Tega recepta se lahko poslužimo takrat, ko imamo kar nekaj droži in bi radi imeli kruhek kar hitro na mizo. Že ime nam pove, da bo nekaj posebnega. Pa še rima se. Tako bomo uporabili 1 del droži, 2 dela vode in 3 dele moke. Zaradi večje količine droži bo testo hitreje vzhajalo.

Potrebovali bomo:

100 g puhastih in mehurčkastih droži, torej takšnih, ki prijetno dišijo po jogurtu

200 g vode

300 g bele pšenične moke

6 g soli

V vodi raztopimo droži in sol, nato postopoma prilivamo k moki in neprenehno mešamo. Ugnetemo homogeno maso, ki jo pokrito pustimo počivati kakšnih 15 minut, nato ponovno dobro pregnetemo. Pokrito pustimo na sobni temperaturi, da se vsebina posode podvoji. Nato testo oblikujemo v štruco. Na pomokan pult zvrnemo testo. Razprostremo ga v obliko pravokotnika in zvijemo v rulado.

Položimo jo v pomokano košarico in pokrijemo s kapo za tuširanje ali povoskano krpo. Ponovno pustimo na sobni temperaturi, da se testo v košarici podvoji in postane puhasto in mehurčkasto.

Naredimo preizkus s prstom, če se luknjica lepo počasi zapolni skoraj do konca, je testo pripravljeno za peko.

Testo pred peko zarežemo, tako bo med njo lahko še vzhajalo. Pečico predhodno dobro segrejemo na 250 stopinj. Sama za peko uporabljam pečico s paro ter jekleno ploščo ali pa posodo s pokrovom, ki zadržuje vlago, ki med peko izhaja iz testa in vlaži testo.

Ko kruh damo v pečico, znižamo temperaturo na 240 stopinj in prvih 15 minut pečemo pokrito ali s paro.

Nato odkrijemo in pečemo še tako dolgo, da kruh lepo porjavi. Po peki ga hladimo na rešetki vsaj 2 uri. Če nam seveda uspe 🙂

NAMIG: Če želimo mehko skorjico, ga pri tem pokrijemo.

Pri peki z drožmi si vzamemo čas zase in zato tudi ne gre hiteti. Saj veste, dobre stvari potrebujejo svoj čas. Sama sicer zagovarjam daljšo fermentacijo, da od zamesa do peke preteče vsaj 15 ur,  a kadar si zaželimo kruhek na mizi v enem dnevu, bo ta postopek prišel še kako prav.

Pa slasten drožotek in se kmalu znova drožimo!

Vaša Anita

Še več informacij in receptov najdete v moji 1. knjigi Drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/knjiga-drozomanija/) ter v njenem nadaljevanju Slana in sladka drožomanija (https://shop.sourdoughmania.com/knjige/slana-in-sladka-drozomanija-nadaljevanje-svetovne-knjizne-uspesnice-drozomanija/)

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)