14.29 Drožasta potica Copy

DROŽASTA OREHOVA POTICA

Brez potice ni praznikov, se strinjate, dragi člani in drage članice Kluba Drožomanija? In mi jo bomo seveda pripravili z drožmi. Za osnovo mi je služil recept za testo za pehtranko iz Slane in sladke drožomanije. Podroben urnik peke pa vas kot vedno čaka spodaj. 

Se že veselim fotografij vaših drožastih potičk spodaj v komentarjih in v FB-skupini Kluba Drožomanija in vam želim mirne in čudovite drožastične praznike!

Naj droži!

Za sladki nastavek:

1. korak

5 g sladkorja (rjavega ali navadnega) 

10 g vode

10 g puhastih in mehurčkastih droži 

25 g bele pšenčne moke

V vodi raztopimo sladkor, nato dodamo droži in nato še moko. Ugnetemo srednje mehko testo. Pokrijemo in počakamo, da se podvoji.

NASVET: Prvi korak traja nekoliko dlje. Lahko tudi do 12-14 ur.

2. korak

Podvojen sladki drožni nastavek iz 1. koraka

15 g vode

10 g sladkorja (rjavega ali navadnega)

35 g moke

V vodi raztopimo sladkor, nato dodamo natrgan sladki drožni nastavek in nato še moko. Ugnetemo srednje mehko testo. Pokrijemo in počakamo, da se podvoji. 

NASVET: 2. korak traja 8-10 ur.

Glavno testo (iz knjige Slana in sladka Drožomanija):

za potičnik premera 22 cm

110 g potrojenega sladkega drožnega nastavka 

(oglejte si videoposnetek št. 7.1, če prvič delate sladki drožni nastavek)

280 g bele pšenične moke

1 jajce

100 g mleka

40 g rjavega sladkorja (ali navadnega)

20 g ruma

5 g soli

Pol žličke naribane lupinice ekološke limone

30 g masla sobne temperature (dodamo kasneje)

NASVET: Za vegansko različico mleko zamenjajte z rastlinskim  napitkom, izpustite jajce in maslo nadomestite z drugo rastlinsko maščobo.

TESTO: Mleko in rum damo v vrč in sladki drožni nastavek natrgamo in namočimo. Dodamo še vse ostale sestavine (sladkor, sol, jajce, limonovo lupinico).

Dobro premešamo. Počasi prilivamo k moki in nenehno mešamo.

Ugnetemo mehko testo. 

NASVET: Uporabite kuhinjskega robota. Bo lažje in hitreje. 

Pokrijemo in pustimo 10 minut. Nato vmasiramo maslo v 2. korakih.

NAMIG: Če se nam upira, pokrijemo in ponovimo čez 10 minut.

Po dodatku masla testo ponovno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi, da naraste za 50 odstotkov.

Nato ga lahko prestavimo na hladno ali pa razvaljamo in namažemo z nadevom.

Orehov nadev:

300 g mletih orehov

20 g ruma

1 jajce

70 g rjavega ali navadnega sladkorja

50 g mleka ali več po potrebi

1 žlička vaniljevega ekstrakta

ščepec soli

Za nadev vse sestavine zmešamo skupaj.

Orehe lahko poparimo z mlekom, potem jih pred dodatkom jajca ohladimo.

NASVET: Pri veganski različici uporabite rastlinski napitek in izpustite jajce.

Testo razvaljamo na rahlo pomokanem pultu v pravokotnik.

NASVETMoj je imel mere 26 x 37 cm.

Namažemo z nadevom. Ob zgornjem robu pustimo 2-3 cm brez nadeva.

Zvijemo, pri zvijanju rahlo vlečemo proti sebi in zapogibamo testo.

Damo jo v namaščen potičnik in jo prepikamo. Nepredušno jo pokrijemo in pustimo vzhajati, da se podvoji.

NASVET: Ker je težak nadev, lahko vzhaja med 8-14 ur.

PEKA: Pečemo v prej ogreti pečici na 190 stopinjah prvih 20 minut. Po 20 min znižamo na 170 stopinj in pečemo še pribl. 40-50 minut, da lepo porjavi.

Po peki jo pustimo še kakšnih 15-30 minut v potičniku. Nato jo previdno zvrnemo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladi.

URNIK PEKE

Če želimo drožasto potičko za nedeljski zajtrk npr.:

1. korak sladkega drožnega nastavka:

V petek zvečer ob 18.00/19.00 zamesimo 1. korak. Pokrijemo in pustimo do naslednjega jutra.

2. korak sladkega drožnega nastavka:

V soboto ob pribl. 6.00 zamesimo 2. korak, pokrijemo in pustimo, da se potroji.

3. Zames glavnega testa za potico in vzhajanje testa:

Pribl. ob 13.00/14.00 zamesimo glavno testo. 

Če boste malce kasneje prišli domov, nič hudega, lahko zamestite tudi kasneje, potem se vse skupaj nekoliko zamakne.

4. Oblikovanje potice in vzhajanje potice: 

Ob 19.00/20.00 oblikujemo potico in jo nadevamo ter zvijemo. Čez noč vzhajamo pokrito na sobni temperaturi.

5. Peka potice

Zjutraj ob 7.00/8.00 spečemo potico, če je primerno vzhajana. Drugače jo še pustimo, da primerno vzhaja.

Vsi časi so samo približno, vzhajanje je odvisno od temperature v vašem domu, tako da opazujte 🙂 za več vprašanj pa kar pišite v FB-skupino Kluba Drožomanija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)