VANILJEVI ROGLJIČKI
Slastni, a krhki in tako polnega okusa. Še boljši bodo, če jih pustimo par dni pri miru, če nam bo seveda uspelo.
SESTAVINE ZA KRHKO TESTO (za pribl. 2 velika pekača)
300 g pšenične bele moke
100 g smetane
10 g vaniljeve paste (ali 2 vaniljeva sladkorja)
2 ščepa soli
50 g puhastih in mehurčkastih droži iz bele moke
100 g masla, nakockanega
50 g sladkorja v prahu
PO PEKI: sladkor v prahu
TESTO: V smetani raztopimo vaniljevo pasto, sladkor, sol in droži. Moko z maslom zdrobimo v grudice, prilijemo smetanovo zmes in na hitro ugnetemo krhko testo. Ne gnetemo predolgo, ker ne želimo razviti glutena in žilavega testa.
FERMENTACIJA: Nepredušno pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 15 ur.
OBLIKOVANJE: Testo razdelimo na 6 delov. Če bo premehko, ga lahko prej postavimo na hladno za kakšne pol ure.
Vsak del razvaljamo z rokami v tanek svaljek, naj ne bo predebel, premer nekje pol cm. Narežemo na enake konce, sama sem imela dolge pribl. 4 cm. Konce zaoblimo in oblikujemo rogljičke. Položimo jih na pekač s papirjem za peko.
PEKA: Spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah pribl. 10-15 minut.
PIKA NA I: Še vroče povaljamo v mletem sladkorju, ki mu prav tako lahko dodamo vaniljev sladkor.
NAMIG: Sladkorju lahko dodate tudi cimet ☺ Iz tega testa lahko poskusite tudi narediti mašin kekse.
URNIK PEKE:Če želimo peči v soboto dopoldneV petek popoldne si pripravimo vse sestavine in zamesimo testo. Neprodušno ga pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi do naslednjega jutra, ko se lotimo oblikovanja in peke. Če želimo peči v nedeljo popoldneV soboto zvečer si pripravimo vse sestavine in zamesimo testo. Neprodušno ga pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi do naslednjega popoldneva, ko se lotimo oblikovanja in peke.
Pa slasten drožotek, podelite fotografije rogljičkov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂
Naj droži,
vaša Anita