14.34 Mini pehtranove drožpotičke

Pomlad je v zraku, prazniki pred vrati, in te mini pehtranove drožpotičke bodo prava poslastica na vaši mizi. Naj vam zaupam, da so naslednji dan še boljše, saj se testo tako fino navzame vonja in okusa pehtrana. Za vas sem pripravila kar 2 različici, eno s klasičnim skutnim nadevom in drugo z veganskim.

Oba sta izjemno okusna, preverite 🙂

Sestavine za pribl. 12 drožpotičk:

Sladki nastavek:

110 g sladkega drožnega nastavka

Zmešamo 5 g aktivnih droži s 20 g bele pšenične moke T 500, 10 g vode in 5 g rjavega sladkorja.  Ko se podvoji, ga znova nahranimo s 40 g bele pšenične moke T 500, 20 g vode in 10 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.

Več informacij najdete v videoposnetku ABC peke z drožmi o sladkem drožnem nastavku.

Glavno testo:

125 g pšenične bele moke (npr. Univerzalna pšenična bela moka Spar Natur Pur)

125 g pšenične polnovredne moke (npr. Pšenična polnovredna moka Spar Natur Pur) 

160 g mleka ali ovsenega napitka

20 g ruma

40 g rjavega sladkorja

1 žlička limonove lupinice

5 g soli

1 noževa konica mlete kurkume

po kratkem počitku še 20 g masla ali 20 g sončničnega olja

Nadev s skuto iz knjige Slana in sladka drožomanija:

50 g sladke smetane

7 g suhega pehtrana

300 g fine pasirane skute

1 žlička vanilijevega ekstrakta

1 jajce

1 ščep soli

50 g rjavega sladkorja  (prihranimo za posip po nadevu pred zvijanjem)

Veganska različica nadeva:

500 g čičerikine rikote (uporabila sem @Graška)

pribl. 80 g sojinega jogurta (ali več po potrebi, da dobimo mazljivo zmes)

1 žlička mlete limonove lupinice

12 g suhega pehtrana 

2 žlički vanilijevega ekstrakta

60 g rjavega sladkorja (prihranimo za posip po nadevu pred zvijanjem)

Premaz pred peko:

mleko ali ovseni napitek

Priprava:

Sladki drožni nastavek natrgamo na drobne koščke in namočimo v mleku/ovsenem napitku.

Dodamo še vse ostale sestavine: sol, kurkumo, limonovo lupinico, rum, sladkor ter vse res dobro premešamo. 

Obe moki zmešamo skupaj in tekoči del lepo počasi prilivamo k moki ter nenehno mešamo.

Ugnetemo mehko testo, da ni suhih delov in grudic. Nato pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut. 

Po počitku v testo vmasiramo maslo sobne temperature ali olje v 2. korakih. Če se nam slučajno vmes upira, ga pokrijemo in po počitku ponovimo vajo.

Po koncu gnetenja bo testo tako voljno, prijetno in mehko, damo ga nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi nekje med 3-6 ur, da nekoliko naraste.

Priprava skutnega nadeva:

V sladki smetani nežno pokuhamo pehtran. Primešamo k skuti, dodamo ščep soli, vaniljev ekstrakt, jajce ter dobro premešamo. Sladkor prihranimo.

Priprava veganskega nadeva:

Vse sestavine razen sladkorja zmešamo v mazav nadev.

Oblikovanje:

Testo razvaljamo na dolžino pribl. 55 cm ter na širino 25 cm. Dobro ga premažemo z nadevom, zadnji rob 2 cm pustimo nenamazan. Zvijemo v rulado ter narežemo na kolobarje debeline pribl. 2-3 cm.

Prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nepredušno pokrijemo in pustimo, da se potičke podvojijo.

Pred peko jih nežno premažemo.

Pečemo v prej dobro ogreti pečici na 190 stopinjah približno 20-25 minut, da nežno porjavijo.

Pa slasten drožotek, podelite fotografije zajčkov v naši zaprti skupini Kluba na Facebooku 🙂

vaša Anita

*Vsebina je pripravljena v sodelovanju s podjetjem SPAR Slovenija.

Imaš kakšno vprašanje ali komentar? Klikni tukaj.
Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentiraj

Kako ustvariš svoj domači kvas

NL subscription - prve droži(#4)